Ingatlanos cikkek:

Mikor jön a pénz? - 10 új kérdés és válasz a CSOK-ról

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2016-01-18

Mikor jön a pénz? - 10 új kérdés és válasz a CSOK-rólMíg lakásvásárlásnál egy összegben, az (adásvételt követően 120 napig lehetséges) igénylés elbírálása után, lakásépítés esetén több különböző részletben folyósítják a hitelintézetek a CSOK-ot. Az épület készültségi fokának megfelelően, a bankkal egyeztetett költségvetési terv legalább 70%-os teljesülését igazoló számlák alapján.

 

Ha valaki már igényelt CSOK-ot, utólag született (és nem előre vállalt) gyermeke után csak 400 ezer forintot kaphat, amit elsősorban hiteltörlesztésre lehet fordítani. Hasonló részleteket boncolgatunk most 10 kérdés, 10 válasz formájában, banki szakértők segítségével. 
1. Bővítésnek számít-e a tetőtér-beépítés két hálószoba kialakításával, figyelembe véve, hogy a rendelet szerint nem tekinthető bővítésnek a meglévő épületrész (jelen esetben az üres tetőtér) átalakítása? 

A bővítés egyik kivitelezési módja a tetőtér-beépítés (a másik az emelet-ráépítés), ami nem minősül a rendelet szerinti meglévő épületrész átalakításának. S a rendelet egyébként ezt is tartalmazza: "bővítés: az OTÉK fogalom-meghatározásának keretein belül − ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is..." 

2. Építkezés közben kiderül, hogy a beruházás megvalósítása drágább lesz a tervezettnél, és a hitelintézetnek benyújtott költségterv módosításra szorul. Felvehető-e ugyanerre a lakásra kamattámogatott hitel és/vagy piaci lakáshitel a CSOK-szerződés megkötését követően? 

Igen, új költségvetés benyújtását és új bírálatot követően. 

3. Előtörleszthető-e a 3%-os kamatozású támogatott lakáshitel lakástakarék-pénztári megtakarításból is? Ez is államilag támogatott konstrukció. 

Igen, bármilyen forrásból. 

4. Ha valamiért vissza kell fizetnünk a CSOK-ot, mi alapján dől el (pl. lehetséges törlesztési időszak) kapunk-e részletfizetési lehetőséget? 

Ehhez a méltányossági kérelmek tartalmát és az azokban hozott döntéseket kellene ismernünk, ami nem áll rendelkezésünkre, illetve részletfizetésről a Kormányhivatal és a Kincstár dönt. 

5. Több sajtótermék szerint gyesen, gyeden lévő egyedülálló szülők, valamint egyetemista párok nem vehetik igénybe a CSOK-ot. Mely rendelkezések zárják ki őket az igénylők közül? 

A CSOK-rendelet 3.§ (1) da), 7/B.§ (8) helyei. 

6. Egy fiatal házaspár igényli a 10 milliós CSOK-ot. Házasságukat megelőzően mindketten rendelkeztek egy-egy lakással, amelyet az elmúlt 5 évben értékesítettek. Kötelező-e nekik mindkét lakás eladási árát az új, a 10 milliós CSOK segítségével megszerzett lakás eladására fordítani? Érvényes-e ilyenkor is, hogy a CSOK csak az így kiszámolt vételár - 2 eladási ár különbözetének erejéig vehető igénybe? 

Igen, kötelező. Igen, érvényes. 

7. Milyen előírások vonatkoznak egy építési költségvetés tartalmára? A bank vagy az igénylő állítja ezt össze, léteznek-e rá formanyomtatványok? Láthatnánk esetleg egy ilyet? 2. § (9)-hez feltett kérdés. 

Elérhető a formanyomtatvány a CSOK-ot már kínáló hitelintézeteknél, és az igénylő tölti ki. 

8. A CSOK építés esetén a lakás készültségi fokának megfelelő bekerülési költség 70%-át igazoló számla bemutatása után folyósítható. Mit tekintünk készültségi foknak, hány lehet belőle egy építkezési folyamat során, mi szabályozza, és hogy állapítható meg egy-egy készültségi fok elérése? 

A készültségi fok annak az állapotnak a százalékban történő kifejezése, ahol az építkezés éppen tart, a 100%-hoz képest. Egy építkezésnél érdemes törekedni lehetőleg 4-5 db folyósításra, de annyi történik, ahányszor az ügyfél kéri a készültségi fok megállapítását és a következő részfolyósítást. 

9. Igénybe vehet-e utólag születő gyermekre CSOK-ot most született 3. gyermeke után az, aki használt lakásban él, nem kíván költözni, és hitele sincs? Vagy ezt csak hiteltörlesztés céljából lehet igényelni? 

Az utólagos támogatás csak meglévő lakáshitel törlesztésére fordítható. 

10. Mely esetekben fordítható a CSOK összege meglévő hitel törlesztésére? 

Bővítés esetén, ha a költségvetés 70%-a feletti mértékben mutat be számlát, akkor a 70% 50%-a feletti különbözeti összege csak meglévő lakáscélú hitel törlesztésére fordítható. Egy másik jogszabályhely szerint a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermek(ek) után adható támogatás csakis meglévő lakáscélú hitel törlesztésére fordítható, kivéve építés esetén, ha az építés lakáscélú kölcsön igénybevétele nélkül történik, és nincs még használatbavételi engedély, mert akkor az építési költségek megfizetésére is adható.

További ingatlan cikkek >>>