Ingatlanos cikkek:

A fiatalok és a befektetők veszik a lakásokat

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-12-09

A fiatalok és a befektetők veszik a lakásokatA lakáspiaci forgalom nem növekedett tovább novemberben, a lakásárak azonban tovább mentek felfelé. A Duna House keresleti indexe a mélypontjára esett, de a továbbra is erős forgalom azt mutatja, hogy a piacra lépő érdeklődők komoly szándékkal jelennek meg. Továbbra is sok a befektető Budapesten, ugyanis a vásárlók 38%-a jelölte meg ezt vásárlása céljának, de jelentős arányt képviselnek az első lakásvásárlók is - derül ki a Duna House elemzéséből. 

Novemberben is az egy évvel korábbival szinte megegyező, 10 533 db ingatlan cserélt gazdát. Bár a forgalom hasonló, mindez folyamatosan növekvő lakásár környezetben történik, amelyhez a magáncélú vásárlók lassan alkalmazkodnak. Az idei összforgalom a Duna House becslése alapján 125 118 ingatlan adás-vételnél jár, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva 30%-kal erősebb forgalom. Amennyiben a december is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, úgy a 2015-ös összforgalom 134-135 ezer tranzakció körül zár, amely a válságot követő legerősebb év lesz. A Keresletindex éves mélypontjára, 83 százalékpontra esett. A csökkenés már tavasszal elkezdődött és trendszerűen folytatódik. A magas forgalom azonban azt mutatja, hogy bár a kereslet apad, akik érdeklődnek, ők komoly szándékkal vannak jelen a piacon

A fiatalok és a befektetők veszik a lakásokat


Novemberben a paneleket Kelet-Magyarországon 138-, nyugaton 149 ezer Forintos m2 áron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten 250, Budán 318 ezret adtak. A téglaépítésű lakásért keleten 186 ezer Ft-ot fizettek, nyugaton 193-at négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán 307-et, Budán 473-at, a Belvárosban pedig átlag 511-et adtak ki a vevők. Budapesten a panelek igen gyorsan elkeltek, 1,5-2 hónap alatt mindössze, de a téglalakások is csupán 2,5-3 hónapot töltöttek a piacon. 

Közép-Magyarországon minden harmadik, vidéken minden negyedik novemberben megvásárolt ingatlan kapott "nagyon jó" műszaki minősítést, ami kissé alulmarad a megszokottól. Feltehetően a szűkös kínálatból megveszik a gyengébb minőségű lakásokat is. A fővárosban csupán a forgalom 2%-a volt újépítésű, vidéken ennél magasabb, 4-7% volt ezek aránya. 

Nagyon alacsony volt novemberben az alkuk átlaga. Még a vidéki családi házakra is csupán 8% vevői alkuátlag volt jellemző, ugyanez Pest Megyében 7%, a fővárosban pedig csupán 6%. A lakások esetén 1-2% árcsökkentésre volt mindössze szükség, amelyet a vevői alku követ. A panelekre 3-4%, a tégla lakásokra 4-5% alku volt novemberben. 

Kik, mit és mennyiért vásárolnak?



Még mindig sok a befektető Budapesten, ugyanis a vásárlók 38%-a vallotta magát annak. Átlag 25,5 millióért vásároltak 60nm körüli lakásokat. A vevők közel negyede elsőlakás vásárló, akik 15,4 milliót költöttek és 55 nm méret körüli lakásokat választottak. Legnagyobb értékben a nagyobba költözők vásároltak, átlag 34,2 milliót költöttek 88nm-es ingatlanokra. Vidéken a vevők negyede nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásra vágyott, másik negyed befektetési céllal vett. Az utóbbi csoport. 15,7 milliós átlagon költött 90 nm-es lakásra, de a befektetők is hasonló méretet vásároltak, ám ők olcsóbban, 11,4 milliós átlaggal. 

A budapesti eladók 41%-a nyilatkozott úgy a Duna House értékesítőknek, hogy nagyobb lakásra vágynak. 56 nm-es ingatlanjuktól váltak meg 18,2 milliós értékben. Feleannyian voltak a kisebbe költözők, akik 73 nm-es lakásokat adtak el. Örökölt ingatlant az eladók 14%-a értékesített, átlag 25 milliós értékben. Vidéken az eladók több mint harmada örökölt ingatlant adott el, átlag 10,1 milliós bevételre szert téve. Nagyobb lakásba az elsők 28%-a vágyik, 70 nm-es ingatlanokat adtak el átlag 12,1 millióért. Kisebbe 22% költözne, ők átlag 111 nm-es lakásaiktól váltak meg. 

Vidéken az adás-vételben szereplő ingatlanok idei és tavaly novemberi paramétereit összevetve hasonló kép alakult ki. A tranzakciók közel fele zajlott az 5-10 millió közötti ársávban, és több mint ötöde a magasabb, 10-15 millió közöttiben. Az 5 millió alattiak aránya 20%-ról leesett 11%-ra. Pest Megyében ugyancsak a két azonos hónap összehasonlításában kiugró a 40 millió fölöttiek változása, ugyanis tavaly ugyanekkor még csupán 1% volt, idén ugyanitt az adás-vételek 9%-a zajlott. Budán szemléletes a változás a két vizsgált hónapban. Egy éve még a 200-300 ezer Fz/nm ársáv tette ki a forgalom zömét, idén azonban a drágulásnak köszönhetően a vevők 59%-a 400 ezer Ft/nm fölötti árban költött. Pesten is hasonló a helyzet, itt a 400 ezer fölötti kategória 6%-ról 19%-ra ugrott. Ez a lakás ársávokban is meglátszott, ugyanis Pesten a 40 millió Ft fölötti lakások a forgalom 1%-ról 7%-ra növekedett.

További ingatlan cikkek >>>