Ingatlanos cikkek:

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-06-11

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarokMájusban országszerte ismét 12 ezret megközelítő darabszámban cseréltek gazdát lakóingatlanok a Duna House becslése alapján. Tavaly ugyanebben az időszakban 8500-at megközelítő mennyiségről beszélhettünk, vagyis több mint 40%-kos forgalomnövekedést láthatunk éves szinten. Az idei év eddigi hónapjaihoz képest viszont minimális csökkentés tapasztalható, ami szembemegy a szokásos szezonalitással, az előző években ugyanis május rendre nagyobb forgalmat mutatott áprilisnál.

Feltehetően az előző fél évben tapasztalható felfokozott keresleti és vásárló oldali felfűtöttség kezd némileg csillapodni, amelyet elsősorban a fővárosban tapasztalni a hirtelen megugró árak okán, illetve az is közrejátszhat, hogy sokan a CSOK júliusi bevezetésére várnak. A keresletben nem volt visszaesés, sőt május az idei év második legerősebb hónapja volt. Az áprilisi idei mélypont visszamenőleg láthatóan jel volt a májusi forgalomi mérséklődésre, ám az aktuális érték bíztató a továbbiakra nézve. 

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

Kelet- Magyarországon 133 ezer, nyugaton 145 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolták a panellakásokat májusban. Ugyanez az érték Pesten 230, Budán 274 ezer forint körül alakult. A téglaépítésű lakásokért a keleti országrészben 150 ezret, nyugaton 189 ezret fizettek. A fővárosi átlagok magasabbak, Pesten 268 ezer, Budán 388 ezer, a Belvárosban 412 ezer forintot fizettek négyzetméterenként

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

Országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt (lakható, illetve felújítandó), ezen belül Nyugat-Magyarországon vásároltak a legtöbben kifejezetten felújításra szoruló lakást (9%). Ugyanitt minden huszadik ingatlan (5%) új építésű volt. Ebből a típusból mindenhol csak kisebb arányban vásároltak a vevők, Budapesten mindössze 1%-ot tettek ki az új építésű lakóingatlanok a teljes forgalomból. 

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

A fővárosban vásárolni szándékozók közül majdnem minden ötödik megjelölte potenciális lokációként a XIII. kerületet, ami így továbbra is a legnépszerűbbnek számít. A szomszédos VI.VII. és XIV. kerületek sem sokkal maradtak le, a vevőjelöltek több mint 17%-a ezekben is szívesen nézelődik. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, a potenciális vásárlók több mint 17%-a jelölte meg. 

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

A fővárosban magas, 37% volt a befektetési céllal vásárlók aránya, akik átlagosan 18,5millió forintért vettek lakásokat. Ugyanitt a nagyobba költözők és az elsőlakás vásárlók egyenlő mértékben, 17-17%-ban voltak jelen a piacon. A vevők státuszát vizsgálva a magukat vállalkozónak vallók voltak a legtöbben 28%-ban, akik átlag 23 millió Ft körüli összeget költöttek lakóingatlanra. Vidéken a legtöbb vásárlás oka nagyobba költözés volt. Közel minden harmadik ilyen volt, 110 négyzetméteres lakásokat vettek, átlagosan 16,4 millióért. A befektetők itt csak 21%-ban voltak jelen, 7,7 millió körül költöttek 54 négyzetméter körüli lakásokra. Minden második vevő beosztottnak vallotta magát, 69 négyzetméteres lakásokat vettek 9,4 milliós átlagon. 

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

A budapesti eladók több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy az eladás hátterében nagyobba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres ingatlanjaiktól váltak meg, átlag 17,7 millióért. Kissebbe az eladók 27%-a vágyik, ők 93 négyzetméteres ingatlanjukat adták el. Minden negyedik eladó örökölt ingatlantól vált meg átlag 13 millió forintért. Vidéken is a legtöbben nagyobba mennének. Minden harmadik ingatlant ezért adtak el, átlag 10,7 millióért. Örökölt ingatlant az eladók 30%-a értékesített 8,2 millióért. Kissebbe minden ötödik menne, ők 87 négyzetméteres ingatlantól váltak meg átlag 12,7 millió forintért. 

Egyre drágább lakásokat vásárolnak a magyarok

Vidéken a vevők 41%-a választott 40-60 négyzetméter közötti ingatlant. A tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva az látszik, hogy míg 2014 májusában a tranzakciók harmada 100 ezer forintos négyzetméterár körül zajlott, addig idén csak 22%-uk esett ebbe a kategóriába. Pest megyében kiugró a 200-250 ezer forintos ársáv ugrása. Egy éve csupán a tranzakciók 8%-a történt itt, idén viszont már minden negyedik.

Budán erős a különbség a két év összehasonlításában, ami a négyzetméterárakat tekinti.350 ezer Ft fölött egy éve még csak az adásvételek 22%-a zajlott, idén májusban már közel a fele. A megvett ingatlanok vételárában is fölfelé tolódás tapasztalható, ezen belül a 40 millió fölöttiek aránya 12%-ról 19%-ra ugrott. Pesten ugyanez a helyzet, itt 200 ezer forintos négyzetméterár alatt csökkent nagyot a tranzakciók aránya, a drágábbak javára.Vételárat vizsgálva egy éve még az 5-10 milliós sáv volt a legerősebb, idén már a 10-15 közöttié.

További ingatlan cikkek >>>