Ingatlanos cikkek:

Tagadás fázisában a lakáspiac

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-05-08

Versenyfutás van a lakásokért? - Itt kaphatsz segítségetA korai "tagadás" fázisában van a budapesti lakáspiac a fellendülési folyamatban - írta Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere blogbejegyzésében. A fundamentumok a lakásárak emelkedésének irányába hatnak, bár még sokan szkeptikusak a felívelést illetően.

A gazdasági/lakáspiaci fellendülés általában a legborzasztóbb helyzet után kezdődik, mikor a lakásárak padlót fognak. Lassan elindul egy stabilizálódás és az árak emelkedni kezdenek. Ezt még megszakíthatja valami probléma, de az egyre jobb fundamentális helyzetben egyértelmű a felívelés elindulása. Ezt azonban még a szereplők jelentős része nem hiszi el.

Jelenleg is ez a helyzet, egyesek szerint például "csak az ingatlanosok beszélik fel az árat." - írja Zsiday . A piaci emelkedés ezen szakaszában az árak ellenállás nélkül mennek fel, a többség még a partvonalon várakozik. Teszi ezt annak ellenére, hogy a fundamentumok mind kedvezőek, a budapesti migráció pozitív, a lakások egy részét (hotel jellegű szolgáltatások céljára) kivonják a piacról, nagyon kedvező feltételek mellett lehet hitelhez jutni, az alternatív hozamok nagyon alacsonyak, a lakások historikus értékükhöz képest olcsók, nincs új kínálat, a reálbérek nőnek és a gazdaság erősödik.

Zsiday Viktor ír még arról is, hogy a régiós lakásárak átlagának eléréséhez 20 százalékkal kellene felmennie a budapesti lakásáraknak, ami szintén az emelkedés melletti érv lehet. A szakember már nem először fogalmazza meg a lakáspiacot érintő pozitív véleményét , korábban is hangot adott már annak, hogy szerinte a rendkívül olcsóvá váló jelzáloghitelek, a növekvő nettó bérek, a csökkenő munkanélküliség, a gazdasági növekedés és az új lakáskínálat hiánya miatt a következő években Budapesten és néhány nagyobb vidéki városban igen komoly lakásár-emelkedés is elképzelhető.

További ingatlan cikkek >>>