Ingatlanos cikkek:

Nálad is robbantak a lakásárak?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-04-26

Nálad is robbantak a lakásárak?Már számtalanszor beszámoltunk róla, hogy tavaly végre beindult a használtlakás-árak növekedése Magyarországon, azt azonban mindig kénytelenek vagyunk hangsúlyozni, hogy az áremelkedés csak az ország bizonyos területein jelentkezett. Az Otthontérkép által frissen közzétett adatok segítségével nyomon követhető, hogy Budapesten kívül csak néhány kivételes megyében növekedtek az értékesítési átlagárak 2014-ben.

Az ingatlankereső portálon elérhető értékesítési átlagár adatok közül a mostani bővítést követően elérhetővé váltak a 2014-es adatokon kívül a 2013 és a 2012-es év adatai is. Ezen túl az érdeklődők könnyen nyomon követhetik vagy összehasonlíthatják, hogy az egyes megyékben, kistérségekben, budapesti kerületekben vagy akár egy budapesti városrészben hogyan változott az értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára 2013 és 2014 év között.

Dráguló Budapest


Budapesten az lakáspiac élénkülése már 2014-ben is megindulni látszott, amit az értékesítési árak növekedése is alátámaszt. 2014-ben egy négyzetméternyi ingatlanért átlag 230 ezer forintot kellett kiadnia a vevőnek, ami a 2013-as árhoz képest közel 1%-os növekedést jelent.

Az értékesítési átlagárak változását mutató térkép alapján könnyen megállapítható, hogy az árnövekedés differenciált volt az egyes kerületek szintjén. A térképen jól látható, hogy az értékesítési árak növekedése Budapest centrumában, Belváros-Lipótvárosban, Erzsébetvárosban és a XIII. kerületben, valamint a külső kerületek közül, a XVI., XVII., XVIII. és XXII. kerületekben volt legmagasabb. Az említett kerületekben a vásárlóknak 3%-kal is többet kellett fizetniük az ingatlanok négyzetméteréért 2014-ben.

Nálad is robbantak a lakásárak?

A 2012-re vonatkozó értékesítési átlagárak felhasználásával kiderül az is, hogy a kerületek közül 2013-ban csak az I. kerület, a Belváros, Terézváros és a XVI. kerület tudta tartani a 2012-ben regisztrált értékesítési átlagárakat. 

Nálad is robbantak a lakásárak?

Kivételes megyék


A térkép adatait megtekintve jól látszik, hogy 2014. évre Budapesten kívül még négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Csongrád Hajdú-Bihar) tudtak növekedni az értékesítési átlagárak, de egyes régiókban még az árak nagyobb mértékű csökkenése volt tapasztalható. 

Nálad is robbantak a lakásárak?

Ha mélyebben is meg akarjuk vizsgálni a megyei árváltozások miértjét, érdemes a kistérségi adatokat is szemügyre venni. A kistérségi adatokból az is jól kivehető, az egyes megyék árnövekedése mennyire más képet mutat. Amíg a győri megyében 2014-re minden kistérségben egyöntetűen nőttek az értékesítési árak, Csongrád megyéreHajdú-Bihar megyére és Bács-Kiskun megyére ez az állítás már nem igaz, az említett megyék egyes kistérségeiben az árak még csökkentek is.

Az értékesítési árak az Otthontérképen 2012, 2013 évre is elérhetőek, ezekből az is kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az árak növekedése már két éve tart. A többi megyében az értékesítési árak csökkentek 2013-ban. Az olcsóbbá váló megyék közül a legnagyobb árcsökkenést az ország keleti régiója szenvedte el, ezekben a megyékben 2012-höz képest 10%-kal olcsóbban lehetett egy négyzetméter ingatlant vásárolni. Ezt a csökkenést csak Hajdú-Bihar megye tudta 2014. évre kompenzálni, itt az árak 1%-kal már növekedtek 2014-ben, a többi megyében az árcsökkenés kitartott. 

Nálad is robbantak a lakásárak?


A további értékesítési árakra és az árak változására, a saját településünk, kerületünk pontos adataira rákereshetünk az Otthontérképen.

További ingatlan cikkek >>>