Ingatlanos cikkek:

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-04-21

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!Számos érv szól a most történő lakásvásárlás mellett. A lakásárak stabilan emelkednek, de még csak az elején vagyunk a növekedésnek, így a most vásárlók további értéknövekedésre számíthatnak. A hitelpiacon jelenleg kedvező feltételek mellett lehet forráshoz jutni, de a júliustól induló állami támogatási program, a CSOK is a vásárlókat segíti. 

A lakáspiac már a tavalyi évben a feltámadás jeleit mutatta, akkor azonban még csak arról írtunk, hogy ez a kedvező változás pozitív ugyan, de még néhány hónap szükséges ahhoz, hogy tartós fordulatról beszélhessünk. Mára már világossá vált, hogy az árak és a tranzakciószámok növekedése nem csak múló jelenség

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

Az adásvételek száma is jelentősen nőtt a tavalyi évben, amely folyamat 2015-ben is folytatódott. Az első negyedéves számok alapján az idén akár a 140-150 ezret is elérheti a gazdát cserélő lakóingatlanok száma, a Duna House becslése szerint .

2014-ben a KSH adatai és az FHB-index alapján is emelkedésnek indultak a használtlakások árai Magyarországon. A tavalyi harmadik negyedévben ez több mint 4 százalékos, nominális és reálértelemben is 4,25 százalékos volt, az egész évet tekintve a növekedés 2 százalékot ért el. Az idei évben az FHB korábbi elemzése szerint a lakóingatlanok drágulása a beinduló új támogatási rendszernek köszönhetően akár 3 százalékos is lehet. 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!


A növekedés ugyanakkor területi differenciát mutat, elsősorban az ország fejlettebb régióban tapasztalható a fellendülés. A lakásárak növekedése főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon érhető tetten. 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

 

Hol érdemes venni?


Lassan mindenhol lehet rációt találni a lakásvásárlás mellett. Közép-Magyarországon már megindult az áremelkedés, de még bőven van benne potenciál, tekintve, hogy az árak továbbra is elmaradnak a 2011-2012-es szintektől. A Nyugat-Dunántúl esetében az árak jelentős növekedésen vannak túl 2013 óta, és már magasabbak, mint 2011-ben, de ezt jelentős mértékben táplálja a munkalehetőségek jelentős javulása a környékbeli nagy beruházásoknak köszönhetően, illetve az osztrák határ közelsége.

A többi régió esetében is valószínűleg lassan el kell kezdődnie a lakásárak növekedésének, a fővárosi növekedés a vidéki árakat is magával húzza majd előbb utóbb. Az árak itt jelenleg nagyon alacsonyak a korábbi évekhez képest, bőven van tér a növekedésükre.

A hitelkamatok a padlón vannak


Szintén a vásárlás irányába hathatnak a jelenlegi kedvező hitelezési feltételek. 2015. februárjában már 6 százalék alatt volt az új lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója, így 65-70 ezer forint közötti törlesztő részletek mellett hozzá lehet jutni 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelhez. A fenti hitel felvételéhez 20 százalékos, vagyis 2,5 millió forint önerővel kell rendelkeznie a lakásvásárlást tervezőknek, illetve legalább 130-140 ezer forint havi nettó jövedelemmel. 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

 

Indul a CSOK


A lakásvásárlóknak az is jól jöhet, hogy idén júliusban indul a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ami a korábbi szocpolt váltja, ráadásul a feltételek sokak számára teszik elérhetőbbé az állami támogatást. Nagy változást jelent, hogy a CSOK-ot már nem csak új, de használt lakás vásárlására is fel lehet használni, ráadásul az összeg nem kerül felezésre, mint a néhány éve létezett félszocpol esetében.

Az új támogatási rendszer további előnyökkel is bír a jelenlegi rendszerhez képest a lakóingatlan vásárlás előtt állók számára. Ezek közé tartozik, hogy a méretkategóriákat lefelé módosították, így kisebb ingatlanok esetében is jár a támogatás, valamint az, hogy egy gyermekesek vagy az egy gyermeket vállalók is megkaphatják. 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

 

CSOK

Az egy gyermekes, vagy egy gyermeket bevállalók 600-800 ezer forint összeget kaphatnak állami támogatásként lakásvásárláshoz, a 2 gyermeket vállalók 800-1200 ezer forintot, a három gyermeket nevelők 1200-2000 ezer forintot, a 4 gyermekesek pedig 1600-2500 ezer forintot a lakásmérettől függően. Ezek az összegek azonban növekedhetnek, ha a család energiatakarékosabb ingatlanba költözik, az A, A+ és alacsony energiafelhasználású lakások és házak esetében a kapható összeg a fentiek, 1,1, 1,2, és 1,3 szorosa lehet, vagyis egy 4 gyermekes család akár 3250 ezer forintot is kaphat. 

 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

A lakóingatlan-árak ugyanakkor maximálva vannak a támogatási kiírás szerint, valamint a négyzetméterárakra vonatkozóan is tartalmaz megkötéseket a szabályozás. Ezek alapjánBudapest esetében például számos kerület kiesik a vásárlási körből, annak magas árfekvése miatt. Ez azonban esetleg használt, és erősen felújítandó lakás vásárlásával bizonyos mértékig kiküszöbölhető. 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

Az Otthontérkép adatai szerint a támogatás által előnyhöz juttatottak köre széles lehet. A márciusban otthont keresők körében a keresett legnépszerűbb kategóriát a 7-35 milliós ingatlanok számítottak, míg méret szerint az 50-70 négyzetméteresek.

 

Itt a soha vissza nem térő lehetőség!

További ingatlan cikkek >>>