Ingatlanos cikkek:

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2015-03-24

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?Az Otthontérkép elkészítette a legfrissebb, 2014-es lakásárakra vonatkozó térképeket és statisztikákat a hivatalos NAV-adatbázis adatai alapján. Bár a 2012-es árszintig még nem kapaszkodtak vissza az árak a lakáspiacon, az országos átlagban mélypontnak számító 2013 után 2014 már valóban az emelkedés éve volt - igaz, nem mindenhol. Van ahol a 2014-ben mért árak meghaladták a két évvel korábbit, de akadnak olyan térségek is, ahol folytatódott az árak esése. Az országos különbségek tovább nőttek: a legdrágább budapesti kerületben átlagosan tizennégyszer annyiért lehetett lakást venni, mint a legolcsóbb borsodi kistérségben.

Kettészakadt az ország


Az átlagos értékesítési négyzetméterárak tekintetében 2014-ben trendfordulóhoz értünk, az árak növekedésnek indultak. Országos szinten az értékesített ingatlanok átlagára 1,7%-kal nőtt 2013-hoz képest. A képet azonban árnyalja, hogy a növekedés meglehetősen differenciált volt, néhány megyére, valamint Budapestre koncentrálódott. Egyes népszerű területeken 10%-ot meghaladó növekedés is mérhető volt, de ahol az ingatlanpiac pangott, ott volt példa további 15%-os csökkenésre is. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

Több megyében a 2014-ben mért árak megközelítették, vagy már meg is haladták a 2012-ben mérteket. Az átlagárak közötti különbség ezzel együtt is tovább nőtt a legdrágább Győr-Moson-Sopron és Pest, valamint a legolcsóbb Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Békés és Nógrád megyék között. Az utóbbi négyes esetén az átlagos értékesítési négyzetméterár nem érte el a 80 ezer forintot, miközben Győrben vagy Pest megyében átlagosan 170 ezer forint körüli négyzetméteráron értékesítettek egy ingatlant, ami több mint kétszeres különbség. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

"Az ország legdrágább területe, nem nagy meglepetésre, továbbra is Budapest. A fővárosban több mint 50 ezer forinttal került többe egy négyzetméternyi ingatlan, mint a megyei listát vezető Győr-Moson-Sopron megyében. Győr-Moson-Sopron megye azonban nem csak az első helyezésével emelkedik ki, ugyanis a 2013-as 7,21%-os átlagos négyzetméterár növekedés után, 2014-ben további 10,7%-kal tudtak emelkedni az ottani árak, ami kiemelkedő a hazai lakáspiacon. A győri mellett Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, illetve Csongrád megyékben növekedtek az átlagárak 2013-hoz képest, ami a területek felértékelődését mutatja. A hivatalos NAV adatokból becsült átlagárak alapján a többi megyével szemben Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, valamint Zala megyében az árak csökkenése még 2014-ben sem tudott megállni, így ezeken a területeken továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról. A legnagyobb árcsökkenést Jász-Nagykun-Szolnok szenvedte el." - mondja Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

Városok rangsora


A megyei adatoknak megfelelően Sopron és Győr lépett előre a listán, hiszen mindkét nagyvárosban dinamikusan nőttek az értékesítési átlagárak az elmúlt két évben. Az első öt legdrágább város között Debrecenben és Kecskeméten csökkentek az árak, de a trend már 2014-ben megfordult, miközben Érden még számottevő csökkenés volt mérhető. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A legolcsóbb öt nagyváros csoportjában Szolnok új szereplőnek számít, mivel a 2014-ben mért jelentős mértékű további áresés következtében a képzeletbeli 7. helyről a 3. helyre ugrott. Salgótarján és Miskolc esetén az áresés lassult, de a trend még nem tudott megfordulni 2014-ben, Dunaújváros és Nagykanizsa esetén az árcsökkenés kitartott 2014-ben is. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A kistérségek összehasonlításában még mindig a Pest megyei kistérségek vezetik a rangsort. A közkedvelt Dunakeszi és Budaörsi kistérségek 190 ezer forint feletti értékesítési árukkal jelentős mértékben elszakad a mezőnytől, még úgy is, hogy az árak az elmúlt két évben csökkentek. A Győri és a Sopron-Fertődi kistérségek dinamikus árnövekedése táplálhatta elsősorban a kiemelkedő megyei árakat, hiszen mindkét kistérség több mint 10 helyet javított az elmúlt két évben. A Balaton népszerűsége is kitart, az elmúlt két évben a Hévízi, valamint a Balatonfüredi kistérség lépett előrébb a rangsorban. Bár a Hévízi kistérség értékesítési átlagárai 2014-ben még csökkentek, ezzel is az előkelő 3. helyet foglalja el a listán, míg a Balatonfüredi kistérség úgy tudott előrébb lépni, hogy 2013-ban nőttek, majd 2014-ben stagnáltak az árak. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A legolcsóbb 10 kistérség listáján érdemi változás nem történt az elmúlt két évben, új szereplő az Ibrány-Nagyhalászi kistérség lett 2014-ben, egyébkent csak némi átrendeződés tapasztalható a legolcsóbbnak számító kistérségek között. A Sarkadi kistérség esetén bíztató, hogy 2014-ben már növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak, talán 2015-ben le is kerülhet erről a listáról. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A legdrágább és legolcsóbb kistérségek közötti jelentős különbséget jól szemlélteti, hogy a drágább kistérségekben hatszor kevesebb négyzetméternyi ingatlant tudtunk vásárolni ugyanazon az áron, mint a legolcsóbban.A legnépszerűbb kerületek


"Az országos adatokhoz képest Budapesten minden kerületben egyöntetűen növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak 2014-ben, összességében 0,8%-kal, és egyes kerületekben már a 2012. évi értékeket is meghaladták. A legnagyobb értéknövekedést a XVI. kerület érte el 4,6%-kal, a legalacsonyabbat pedig a X. kerület 0,5%-kal." - összegzi a fővárosban regisztrált értékeket Ditróy Gergely. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A kerületek átlagár szerinti sorrendjében egy-két átrendeződésen kívül nagyobb változás nem történt az elmúlt két évben. A legdrágább V. kerületben egy négyzetméter lakás közel 2,4-szer került többe 2014-ben, mint a legolcsóbb XXI. kerületben. Ez az értékbeli különbség tovább növekedett 2012-es 2,1 és a 2013-as 2,3-szeres különbséghez képest. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

A vizsgált területeket tovább bontva - egy-egy kivételtől eltekintve - a városrészek szintjén is kimutatható az átlagárak növekedése. A legdrágább városrész 2014-ben a II. kerületi Pálvölgy lett a maga 437 ezer forintos négyzetméterárával, a második legdrágább a speciálisnak tekinthető XIII. kerületi Marina part volt, köszönhetően annak, hogy a városrészben kizárólag új építésű vagy újszerű ingatlanok találhatóak. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

"A 10 legdrágább budapesti városrészből a II. kerület hét helyet foglal el, melynek az az oka, hogy ezekben a lakosság- és lakásszámban is kisebb városrészekben kevesebb adásvétel zajlik és ezek a tranzakciók jellemzően értékes, prémium ingatlanokkal kapcsolatosak, amelyek az átlagárat kimondottan felfelé húzzák. Ha azonban csak azokat a városrészeket vizsgáljuk, ahol az elmúlt évben legalább 100 adásvételi tranzakció történt (ami feltételezi, hogy hosszabb távon is inkább pörgő, nagyszámú adásvételt bonyolító városrészekről van szó), akkor a legdrágább 10-es listára az V. kerületi Lipótváros és Belváros, az I. kerületi Krisztinaváros és Viziváros, valamint a VI. kerületi Belső-Terézváros is felkerül." - világít rá egy kis módszertani érdekességre az elemző. 

Drágulnak a lakások - hol érdemes most venni?

Budapesten a X. kerületi Keresztúridűlő lett a legolcsóbb városrész 2014-ben, de a legolcsóbb budapesti területek listáját továbbra is szinte csak a X. (Kőbánya), a XXI. (Csepel), és a XXIII. (Soroksár) kerületek városrészei váltogatják.

További ingatlan cikkek >>>