Ingatlanos cikkek:

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásra

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-12-10

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásraRégen nem látott szintre süllyedt az irányár-változtatás mértéke az alapvetően továbbra is a befektetők által uralt lakáspiacon - áll a Duna House elemzésében. A DH becslése szerint ismét 10 ezer fölötti darabszámban keltek el lakóingatlanok Magyarországon novemberben, így biztosnak tűnik éves szinten a 100 ezres határ elérése. Szintén optimizmusra ad okot, hogy Budapesten a vevők nagy része jóval drágábban vásárolt, mint tavaly. 

Az idei októbert követő csekély visszaesés szezonális jelenség, mely szerint várhatóan decemberben további csökkenés lesz tapasztalható. 2014-ben eddig több mint 96 ezer lakás adásvétele bonyolódott le, több mint az elmúlt 5 év bármelyikében 12 hónap alatt. Tavaly ugyanezen 11 hónap alatt még a 78 ezret sem érte el a forgalom, ami 23%-kal gyengébb érték az ideinél. A szezonalitásnak megfelelően visszaesett a kereslet, így az index is 83 százalékpontot mutat. Idén állt már ennél alacsonyabb szinten is a keresleti mutató, de a minimum értéket várhatóan csak decemberben regisztrálhatjuk majd. 

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásra

Az ingatlanközvetítő hálózat összesített adatai alapján az ország keleti felén 121, a nyugati felén pedig 138 ezer forintos négyzetméteráron vették a panellakásokat novemberben. Ugyanez a típus Pesten 186, Budán pedig 207 ezer forintért cserélt gazdát. Téglaépítésű lakásokat vidéken közel azonos, 150 ezer Ft/négyzetméter áron vásároltak. Pesten 229, Budán 336, a Belvárosban pedig 343 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Novemberben a fővárosban és Pest megyében keresték a legnagyobb arányban a felújítandó lakásokat, előbbiben az összes eladott lakóingatlan 9, utóbbiban pedig 7%-a került ki ebből a kategóriából. Ugyanezeken a területeken mindössze 1%-ot tett ki a forgalomból új lakások vásárlása. Új lakások vidéken sem fogytak jobban, keleten 3%, nyugaton 5% volt a részesedésük a teljes forgalomból. 

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásra

A potenciális budapesti vásárlók közül több mint minden ötödik megjelölte a XIII. kerületet, mint lehetséges vásárlási helyszínt. Nem sokkal marad el az érdeklődés a VI., VII. és XIV. kerületek iránt. A budai oldalon a XI. kerület lett a favorit, az érdeklődők közel 17%-a jelölte meg ezt, illetve a II., amely iránt a leendő vásárlók kb. 15%-a érdeklődött.

Novemberben régen nem látott szintre süllyedt az irányár-változtatás mértéke, vagyis az a szükség, hogy az eredetileg elképzelt árat csökkenteni kell, hogy a vevők érdeklődését felkeltse. Még a családi házak esetében is alacsony volt ennek mértéke, Budapesten és Vidéken mindössze 5%, egyedül Pest megyében 6%, de ez is rendkívül alacsonynak mondható. Ugyanez az adat a paneleknél országszerte csupán 1% volt, tégla lakásoknál pedig 3-4%. Ami a vevői alkut illeti, a vidéki családi házas vásárlók tudtak a legmagasabb átlagot elérni, 11%-ot, de ez az érték is volt már magasabb. A lakások esetén 4-6% között alakult az alku értéke országszerte. 

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásra

Még mindig a befektetők uralják a budapesti piacot. Novemberben 30% volt az arányuk és átlagban 14,4 millió forintért vásároltak 53 négyzetméteres ingatlanokat. A második legnépesebb csoport az elsőlakás vásárlóké, akik 10,9 milliós, 50 négyzetméteres lakásokat vettek átlagban. Minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlag 91 négyzetméteres ingatlant választottak. Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport. A vevők 19%-át tették ki, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetmétereset, amelyre 14,5 milliót költöttek. A legnépesebb vidéki csoport az elsőlakás vásárlóké lett.

A fővárosi eladók 39%-a nyilatkozott úgy a Duna House-nak, hogy az eladás hátterében a nagyobb lakásba költözés szándéka áll, míg nagyjából minden negyedik eladás mögött örökölt ingatlan értékesítése állt. Magas volt az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya is, 11%. Vidéken az örökösök voltak a legtöbben az eladói oldalon, arányuk 36% volt novemberben. Majdnem minden harmadik eladó nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba költözne, ők eddig 62 négyzetméteren laktak. 

Repkednek a milliók: egyre többet költünk lakásvásárlásra

Novemberben a vidéki vásárlók 42%-a vett 40-60 négyzetméter közötti lakást, 19%-ban pedig 60-80 négyzetméter között keltek el. 100 négyzetméter fölött a vevők 17%-a vásárolt, ez egy évvel ezelőtt 11% volt. Pest megyében ugyanezt a méretkategóriát (tehát a 100 négyzetméter fölöttit) 29% vásárolta. Ugyanitt a forgalom harmada a 60-80 négyzetméter közötti méretsávban zajlott. Budán az idei és a tavalyi novemberben zajlott adás-vételek paramétereit összevetve jelentős különbségek láthatóak: egy éve még a legtöbb vevő (26%) a 150-200 ezer Ft/ négyzetméter közötti árkategóriában vásárolt, idén viszont a vevők nagy része ennél jóval drágábban vásárolt. Pesten hasonló figyelhető meg, 200 ezer Ft/ négyzetméter alatt 13%-kal kisebb volt a forgalom, mint egy éve, a 250 ezer fölötti sávban viszont 11%-kal nagyobb.

További ingatlan cikkek >>>