Ingatlanos cikkek:

Ki épít ma hitelből lakást?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-11-25

Ki épít ma hitelből lakást?Kiket érint a lakossági jelzálog-hitelezés újjáéledése? Hogyan alakíthatja át a piacot a devizahitel-forintosítás? Mi kell az ingatlanpiac további erősödéséhez? Tokodi Gáborral az FHB Bank vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Portfolio: A lakossági jelzálog-hitelezés meglódulni látszik a statisztikák alapján, ám ez egy elég szegmentált kört érint. Kik azok (helyre, korcsoportra, társadalmi státuszra) akik kapnak hitelt lakásvásárlásra?

Ki épít ma hitelből lakást?Tokodi Gábor:
 A hitelezés azokon a településeken aktívabb, ahol az adásvételi és az építési forgalom is nagyobb. A hiteligénylőknek legalább a minimálbért elérő, igazolt jövedelemmel kell rendelkezniük és hitelképesnek kell lenniük. Nincs lényegi változás a hitelfelvevők korcsoportjára és társadalmi státuszára vonatkozóan a korábbi időszaki adatokhoz képest.

P.: Mennyire számít manapság egy hitelezőnél a felvevő személye és mennyire a fedezet (ingatlan) minősítése? Egy A kategóriás ügyfél kaphat hitelt egy rossz környéken egy olcsó, szinte értéktelen ingatlan megvásárlására?

T. G.:
 Jelzáloghiteleknél mindkét tényező egyformán fontos. Egy kiemelt kategóriás ügyfél esetén akár fedezetlen hitelként is szóba jöhet egy nagyobb hitelösszeg, ha arra van szükség, azonban nem életszerű, hogy a kiemelt besorolású ügyfél rossz környéken vásárol értéktelen ingatlant hitelből.

P.: A devizahitel-forintosítás mennyiben rajzolhatja át a piacot? Okozhat-e pozitív vagy negatív sokkot a hónapok óta tartó pozitív trendre nézve?

T. G.:
 Nehéz megjósolni, hogy mennyiben rajzolhatja át a piacot. Biztosra vehetjük, hogy az elszámolási és forintosítási csomag jelentős ügyfélforgalmat fog generálni a bankok fiókhálózatában, miközben a lakásvásárló új ügyfeleket is ki kell szolgálni. Azonban a jó ügyfelekért változatlanul erős versenyre számíthatunk az aktív bankok részéről. Emiatt és a kamatszint alakulása miatt a hitelkínálat gyengülése sem várható. A devizahitelesek felé irányuló intézkedések nyomán pedig bővülhet is a hitelezhető ügyfelek köre, valamint növekedhet részükről az érdeklődés és az anyagi mozgástér új, vagy már évek óta halasztott ingatlancélok megvalósítására.

P.: Mik most a legkeresettebb hitelkonstrukciók (futamidő, összeg)?

T. G.:
 Az elmúlt néhány hónapban azt tapasztaltuk, hogy az igényelt hitelösszeg a múlt év hasonló időszakához és az idei év első félévéhez képest is emelkedett, 6 millió forint fölé (lakás és szabad felhasználású hitelek együttvéve), miközben az átlagos futamidő nem változott, továbbra is 15-20 év között van.

P.: Láttok-e további élénkülésre utaló jeleket? Mik azok, vagy mi kéne hozzá, amik az élénkülést erősíthetik 2015-ben?

T. G.:
 Az ingatlanpiacon számos kedvező jelet érzékelhettünk 2014-ben, és a javulást mutató, szerintünk megalapozott piaci trendeket még egyes, ma még csak sajtóhírekben felbukkanó állami intézkedések is pozitívan befolyásolhatnák.

További ingatlan cikkek >>>