Ingatlanos cikkek:

Sopron és Győr "kilőtt" - De máshol is beindultak a lakásárak

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-11-19

Sopron és Győr 2 százalékkal növekedtek a lakóingatlanok árai az év második három hónapjában az FHB Lakásárindex adatai alapján. Ez szintén alátámasztja, hogy véget ért a lejtmenet a hazai lakáspiacon. A fellendülés nem érinti azonban egyformán az ország különböző területeit. Különösen a Nyugat-Dunántúlon látható tartós növekedés, de a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország is kezd visszakapaszkodni - derül ki az FHB legfrissebb elemzéséből. 

Az FHB Lakásárindex 2014 II. negyedévében 158,2-re nőtt. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a lakásárak szintén emelkedtek: mind a nominális, mind a reál értelemben vettnövekedés mértéke megközelítette az 1,4%-ot. 

Az aktuális mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett felhasználták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014 októberéig feldolgozott valamennyi adatot.

 

Sopron és Győr "kilőtt" - De máshol is beindultak a lakásárak

Ha az aktuális negyedévi FHB Lakásárindex értéke nem csak egy kiugró értéknek bizonyulna, hanem a hátralévő két negyedévben is hasonló értékeket figyelhetnénk meg, akkor a teljes 2014-es évet tekintve reál értelemben stagnálást vetíthetünk előre, így országos szinten is vége szakadhatna az évek óta tartó lejtmenetnek az FHB szakértői szerint. 

Sopron és Győr "kilőtt" - De máshol is beindultak a lakásárak

A 2008 I. negyedévi csúcsot megelőzően kevés olyan negyedév volt, amikor az Index értéke ne nőtt volna az előző negyedévi értékéhez viszonyítva, a növekedés mértéke pedig több esetben is kiugró volt. A válságot követően több időpontban is erősen csökkent az Index értéke, és a növekedések is inkább stagnálásokká szelídültek. Az aktuálisan feldolgozott negyedév növekménye meghaladta a 2 százalékot is, ekkora növekedésre pedig a válságot követően nem akadt példa. Ha a folyamatok továbbra is kedvezően alakulnak, akkor valószínűsíthető, hogy a stagnálás hamarosan tartós növekedésbe válthat.

Minden a lassú fordulat irányába mutat

Az aktuális negyedéves Index adat azért is ad bizakodásra okot, mert a lakáspiac más mutatói is valószínűsítik a fordulatot. A legfrissebb, 2014. III. negyedévéről szóló új lakás építési és építési engedély statisztikák is ezt erősítik meg. De a fejlesztői aktivitáson kívül a lakáshitelek piaca is tartós erősödést mutat. A kamatok folyamatos csökkenése is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelfelvételi kedv újra erősödjön. Jelenleg sok jelzáloghitel érhető el a piacon 6% alatti kamatlábon, és az év második felére havi 20 milliárd forintos hitelkihelyezési szintre emelkedett a piac. A kedvező folyamatok az adásvételek számában is jelentkeznek. A Statisztikai Hivatal és a közvetítői hálózatok információi szerint a forgalom 10-15%-os emelkedésére lehet számítani idén.

Egyre nagyobbak a különbségek az országban

A lakáspiacifordulat azonban nem egyszerre, és nem azonos ütemben fog lejátszódik a különböző helyszíneken. A középső országrész tekintetében az idei évben induló fordulat legerősebben a Belvárost érinti. A forgalomba kerülő ingatlanok fajlagos ára már a budai ingatlanok árát is meghaladta. Ez a két terület kiemelkedik a főváros és az agglomeráció vonatkozásában, Középső- és Külső-Pest, valamint a Belső-Agglomeráció árai ezektől leszakadva, de szorosan együtt mozognak. Az elmúlt negyedévben kisebb drágulás volt tapasztalható ezeken a területeken is. 

Sopron és Győr "kilőtt" - De máshol is beindultak a lakásárak

A régiók vonatkozásában elmondható, hogy elmúlt negyedévekben biztató jelek látszódtak több lakáspiacon is. Különösen a Nyugat-Dunántúlon látható tartós árnövekedés, az FHB Index értéke már majdnem eléri a válság előtti csúcspontot. Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország is megkezdte a "visszakapaszkodást" az utóbbi pár negyedév adatai alapján, de az árak továbbra is messze vannak a korábbi csúcstól. Dél-Dunántúl és Dél-Alföld esetén viszont továbbra is folytatódott az árak csökkenése.

Sopron és Győr "kilőtt" - De máshol is beindultak a lakásárak

Az árak régiónkénti alakulását tekintve sokféle pálya rajzolódik ki az elmúlt 2 évben. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. NET-programjában szereplő ingatlanok azonban lefelé torzítják a Lakásárindex értékét, hiszen ezek a lakások a legtöbb esetben nagy diszkonttal kelnek el. Azokban a megyékben, ahol a lakásállományhoz viszonyított NET-darabszámok részaránya magasabb, általában a Lakásárindex értéke alacsonyabb. Az ország több keleti megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Békésben és Nógrádban sokak számára csak a Nemzeti Eszközkezelő nyújtotta lehetőség jelenti a kiutat, míg a lakáspiac más részei már itt is élénkülnek.

Száguldó városok

Az alacsony árral bíró, a válság előtti csúcsponttól messze elmaradó lakásárakkal rendelkezők közé tartoznak a volt ipari központok (Salgótarján, Tatabánya, Dunaújváros, Miskolc) mellett a dél-dunántúli központok (Pécs, Szekszárd, Kaposvár) is. Az ellenkező pólustKözép-és Nyugat-Dunántúl városai, valamint Kecskemét, Debrecen és Budapest jelentik. Különösen látványos a két nyugati város,Sopron és Győr, amelyek szinte "kilőttek" a többi központhoz viszonyítva, és az árak már 10 százalékponttal meghaladják a 2008-as szintet.

További ingatlan cikkek >>>