Ingatlanos cikkek:

Hasznos infromációk

Szerző/Forrás: otthonterkep
Dátum: 2014-02-07

Mert a lakásvásárlás az egyik legnagyobb befektetés az életünkben.  Mivel magánemberként a lakásvásárlás az egyik legnagyobb anyagi ráfordítással járó kiadása többségünk életének, ezért jobb minél alaposabban felkészülni a végleges döntés meghozatala előtt. Bár sokaknak talán evidens, de nem árt újra és újra tudatosítani, hogy a lakás nem csak annyiba kerül, amekkora összeg az árcéduláján szerepel (mínusz alku), hanem a járulékos költségeken keresztül a vásárlás többszázezer, vagy akár több millió forintos PLUSZ költséget is jelenthet a vásárlóknak.

Illeték, ügyvédi díj, költöztetés, csak néhány a legfontosabbak közül, amikre érdemes előre felkészülni. A borítékolható extra költségeken túl azonban sokan némi támogatásra is számíthatnak. Állami kamattámogatás, szocpol, illetékkedvezmény, és egyéb támogatások és mentességek segíthetik álmaink új otthonának megvásárlását.

 

Vegyük sorra, hogy használt, avagy új lakás vásárlásakor, általános esetben, milyen extra költségekre kell még felkészülnünk, mielőtt végleg a sajátunknak tudhatjuk új otthonunkat.

 

Illeték

A hivatalosan csak „visszterhes vagyonátruházási illeték”-ként ismert állami sarc az egyik legnagyobb plusz teher a lakás megvásárlásakor. Az illetékek mértékét az 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről”szabályozza.

A jelenleg hatályban lévő szabályok szerint alapesetben az illeték mértéke 4%. Ez az arány 1 milliárdos értékig nem is változik, így ez alatt, minden hivatalosan kifizetett forint után 4 fillérrel segítjük a költségvetést. Vagyis egy 10 millió forintos adásvétel esetén várhatjuk a 400.000 forintról szóló csekket a NAV-tól.

Illetékmentesség

A legfontosabb általános illetékmentességben részesülő kör azok, akik vállalkozótól vásárolnak új építésű lakást, és a lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Nekik az állam teljes mértékben elengedi az illetéket.

Az illetékmentességekre, kedvezményekre vonatkozó szabályok az Itv. 23/A-23/B. §, Itv. 23/D. §, Itv. 24. §, 26. § és 26/A. §-aiban találhatók meg.

illeték_430.png


Ügyvédi díj

Mindenféle ajánlat és árazás létezik, de átlagos lakás esetén mintegy 0,5-1,5% körül mozog az ügyvéd díja. A legfrissebb adatok szerint Budapesten 14 millió forint környékén mozog az átlagos lakásár, így azt lehet mondani, hogy az ügyvédre fordítandó összeg mintegy 70-210 ezer forint körül mozog.

 

Költözés

Szintén rengeteg féle ajánlattal lehet találkozni a piacon, de egy átlagos lakás teljes költöztetésénél 30-40 ezer forinttal nyugodtan kalkulálhatunk.

 

Értékbecslési díj

Jellemzően azoknak szükséges, akik hitelt szeretnének felvenni a lakásvásárláshoz. Amennyiben a bankunk ezt a költséget esetleg nem engedi el, úgy ennek díja (szintén rendkívül széles skálán) 15-30 ezer forint körül mozoghat.

 

Hitelfelvétel költségei

Amennyiben piaci hitelt is igénybe veszünk lakásvásárlásunkhoz, úgy tudnunk kell azt, hogy a hitel felvételekor nem csak a kalkulált havi törlesztőrészletet kell megfizetnünk, hanem egyéb plusz költségeket is a banknak, illetve egyéb hivatalnak. Ilyen költségek lehetnek a tulajdoni lap ára, havi kezelési költség, hitelbírálati díj, szerződéskötési díj, közjegyzői díj, jelzálog bejegyzési díj. Ezek összességében többtízezer forintos extraköltséget jelentenek.


Kamattámogatás

kamattámogatás_új.png

Szocpol

Egy B energetikai minősítésű lakáshoz felhasználható szocpol, gyermekek, és lakásterület függvényében.

szocpol_1.png

A lakásépítési támogatás (szocpol) jelenlegi fő feltételei

- az igénybe vevő csak köztartozásmentes adózó természetes személy lehet 
- az igénylő (pár esetén legalább az egyikük) legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik 
- az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet (kivéve egyes eseteket) 
- 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel és legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, építéséhez 
- a lakás vételára áfa és telekár nélkül legfeljebb 300 ezer forint, alacsony energiafogyasztású lakás esetében legfeljebb 350 ezer forint lehet négyzetméterenként 
- a természetesen személyek már meglévő gyermekeik után igényelhetik (betöltött 16. életév, nappali tagozatos tanulóknál betöltött 25. életév) 
- a 40. életévüket be nem töltött párok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermeket vállalhatnak (megelőlegezett szocpol) 
- figyelmen kívül kell hagyni azt a gyermeket, akire szocpolt már igénybe vettek 
- ha a lakást 10 éven belül értékesítik, a szocpol visszafizetendő



Energetikai minősítési osztályok

2012-től az 50 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű meglevő épületek, önálló rendeltetésű egységek adásvétele esetén kötelező az energiatanúsítvány beszerzése. A tanúsítvány előre megadott skála szerinti energetikai osztályba sorolja az adott ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a leggyengébb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek. Ezt a követelményértéket a 7/2006 TNM rendelet határozta meg.

energetikai_osztályok.png

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lakásvásárlás előtt mindig tájékozódjunk a várható plusz kiadásokról, és a rendelkezésünkre álló teljes pénzügyi keretből vonjuk le ezt az összeget, majd ehhez mérten válogassunk a kínálatból. A fent felsorolt elemeken túl kalkulálhatunk némi átalakítási, illetve berendezési extra költséggel is, ami szintén többszázezres tétel lehet.

 

További ingatlan cikkek >>>