Ingatlanos cikkek:

Zárul az olló a jövedelmek és a lakásárak között

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2012-08-13

Csökken a szakadék a jövedelmek és az ingatlanárak között, melynek a lakáspiac élénküléséhez kéne vezetnie, véli Rutai Gábor a Duna House elemzési vezetője. Az Egyesült Államokból importált elmélet szerint a lassú lakáspiaci éledezés egyik fő oka, hogy a lakásárak csökkenésüknek köszönhetően beérték a jövedelmi szinteket. A közvetítő hálózat szakembere úgy véli, hasonló folyamatokat láthatunk Magyarországon is, így jogosan lehetünk optimisták a lakáspiac jövőjével kapcsolatban. 

Két tipikus jövedelmet és két típusingatlant vett alapul a Duna House az összehasonlításához. - magyarázza Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A minimálbér az egyik jól nyomon követhető jövedelmi mutató, másiknak pedig egy (energiaszektorban dolgozó) szellemi foglalkoztatott jövedelme lett kijelölve a KSH nyilvántartása alapján. Ez utóbbi kategória tagjai keresik a KSH adatai alapján hivatalosan a legtöbbet és szám szerint alig több mint 12 ezren vannak, de összehasonlításai alapnak megfelelőek. A két típuslakás egyikének az ország egyik legolcsóbb lakástípusát, egy 50-60 nm közötti miskolci panellakást és egy drágább kategóriát, a Budapest V. kerületének 50-55 nm közötti, 2000 előtt épült, jó állapotú polgári lakását használták. 

Az összehasonlítás 2008. január 1. és 2012. január 1. közötti KSH, illetve Duna House adatok alapján készült. 2009 január elsején a minimálbér 71 500 Ft volt havonta, ekkor a olcsó miskolci panel nm ára majdnem dupla ennyibe került, 133 ezer forintba, az V. kerületi lakásért pedig négyzetméterenként 5 és félszeresét, 392 ezer forintot kellett fizetni. A 2009-2012 közti ingatlanáreséssel és fokozatos minimálbér emelkedéssel összeértek az értékek. Idén január 1-jén 93 ezer forint volt a havi minimálbér és a miskolci panel négyzetméter ára is majdnem épp ennyibe került. A belvárosi polgári lakás ára is esett időközben, ennek nm ára 3,5-szerese lett a jelenlegi minimálbérnek. 

Zárul az olló a jövedelmek és a lakásárak között


Más a helyzet, ha az említett szellemi foglalkozású jövedelmét nézzük. 2009. január 1-jén a havi 207,5 ezer forintos nettó jövedelem meghaladta a miskolci panel 133 ezer forintos nm árát és szinte a fele volt a fővárosi ingatlan nm árának. Ez utóbbi lakástípus áresésével és a jövedelem emelkedésével 10%-on belülre került csupán a különbség az V. kerületi lakástípus egy négyzetméterének megvásárlásához, tehát az árak időközben szinte itt is összeértek. 

Zárul az olló a jövedelmek és a lakásárak között


Egy lakás megvásárlásához azonban Magyarországon a jövedelmükön túl sokan vesznek igénybe szocpolt és/vagy állami támogatású hitelt. A jelenlegi lehetőségekről a legújabb szocpolról és kamattámogatásról szóló elemzésünkben is olvashat. 

További ingatlan cikkek >>>