Ingatlanos cikkek:

Hónapokon belül jönnek a támogatott lakáshitelek

Szerző/Forrás: richpoi
Dátum: 2012-07-05

Még mindig nem érhetőek el az Otthonteremtési kerekasztal által tavaly kidolgozott új kamattámogatott lakáshitelek. A bankok saját elmondásuk szerint a rendszer kiépítésének időigényessége miatt késlekedik támogatott lakáshitelek bevezetésével, de sejthető, hogy a törvényben foglalt kamatplafon miatt sem sietnek a piacra lépéssel.

Azóta biztosak lehetünk, hogy valóban a túl alacsony kamatplafon miatt nem léptek eddig a hitelintézetek. A kormány és a bankszövetség az említett felső korlát emelésével kívánja minél előbb életre hívni a kamattámogatott lakáshiteleket. Számold ki te is, mennyivel lesz könnyebb a lakásvásárlás.

A kamattámogatásról szóló törvény értelmében a hitelintézet kizárólag olyan ügyleti kamatot számíthatnak fel a támogatott hitelek esetén, amely legalább egy éves időtartamban fixált. Mértéke nem lehet nagyobb, mint megelőző három naptári hónapban tartott 12 hónapos névleges futamidejű diszkontkincstárjegy aukcióin hozam kialakult számtani átlagának 3 százalékponttal növelt mértéke. Az egy évnél hosszabb időszakra állandó kamatozású kölcsön esetén három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény átlaghozama 3 százalékponttal növelt mértékét nem haladhatja meg.

A bonyolult megfogalmazás szerint gyakorlatilag nem lehetne megközelítőleg 10,28 százaléknál, illetve 10,80 százaléknál magasabb a használt lakás vásárlására is igényelhető kamattámogatott hiteleknek a kamata. Ilyen feltételnek egy ma kínált hitel sem felel meg, ahogy azt előző elemzésünkben is láttuk.

Épp ezért lehet logikus lépés az, hogy értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a Bankszövetséggel kötött megállapodásban vállalta, egy hónapon belül javaslatot tesz az otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet módosítására. Ez tartalmazni fogja, hogy a kamatplafon az ÁKK támogatáshoz használt referenciahozamnak a 130%-a + 3 százalék és a támogatott időszakot követően megszűnik a kamatplafon. E módosítás következtében a támogatott forinthitel termékek nagyon gyorsan megjelenhetnek a magyar kereskedelmi bankok kínálatában.

Milyen költségeket tartalmaz a THM?

THM tartalmazza a hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díjat (kamatot, díjat, költséget, jutalékot, adót), valamint a hitelhez kapcsolódó járulékos szolgáltatások költségeit, ha a hitelező számára ismertek, továbbá a szolgáltatás igénybevételét a hitelszerződés megkötéséhez a hitelező előírja.

Amennyiben valóban elfogadják a módosítást, a kamattámogatás mellett nyújtott lakáshitelek kamatmaximuma 12,64 százalék lenne egy évre fixált kamatozású termék esetén, míg a hosszabb időtávon változatlan kamatozású hiteleké a 13,14 százalékot. Ez messze nem minden, hiszen a kamaton felül az ügyfélnek fizetnie kell különböző díjakat; kezelési költséget, hitelbírálati díjat... A teljes díjteher tehát akár 14-15 százalékos is lehet a hitelek esetében, amit az 5. évtől az ügyfélnek teljes egészében ki kell fizetnie. Hasonló hitelplafonba alá már a legtöbb bank ma kapható terméke is beférne. A kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mit jelent hasonló feltételek mellett hitelhez jutni.

A kamattámogatott hitelek elterjedése valószínűleg nagyban felgyorsul. A kérdés csupán az maradt, hogy lesz-e kereslet egy ilyen drága támogatott hitelre? Gyakorlatilag az első éves támogatással együtt lehet csak végtörlesztés előtti átlagos törlesztőrészletekre lehet számítani, ami évről évre csökken majd el is tűnik teljesen.

A kamattámogatás jellemzői:

- A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni.
- A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
- A kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet.

Az otthonteremtési kamattámogatás új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására, lakás korszerűsítésére igényelhető. Továbbá felhasználható késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, valamint hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához. Ezt azonban az Európai Bizottságnak még első körben jóvá kell hagynia.

A kamattámogatás feltételei:

- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

További ingatlan cikkek >>>