Ingatlanos cikkek:

Tovább száguld itthon a lakásépítés!

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-07-31

Tovább Már nem csak egyes részpiacok ingatlanjainak árában látható és érezhető a válság múlása és a trendek megfordulása, de a KSH legújabb, a kiadott használatbavételi engedélyeket és új építési engedélyeket vizsgáló adatai is látható élénkülést jeleznek. Természetesen az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a bázis számok borzasztóan alacsony szinten voltak, így az abszolút adatok tekintetében még nincs ok nagy örömködésre, mégis a piaci folyamatok lassú megfordulása olvasható ki az ágazat teljesítményét vizsgáló statisztikákból.

 2014 első félévében 3265 új lakás épült, 22%-kal több, mint egy évvel korábban.


A kiadott lakásépítési engedélyek száma 4009 volt, ez 18%-os növekedést jelent a 2013. január-júniusi adatokhoz képest. A lakásépítés első félévi adatainak növekményét az első negyedév kiugró értékei adják, a második negyedévben mindössze 1%-kal épült több lakás, mint a megelőző év azonos időszakában. Az építési engedélyek számát tekintve azonban az első negyedévben megfigyelhetőhöz hasonló ütemben folytatódott a növekedés a második negyedévben is. 

Tovább


Az épített lakások száma a növekedés ellenére alacsony, a válságot megelőző 2008. év első félévében használatba vett lakások 29%-ának felel meg. Az új lakások számának alakulása jelentős területi különbségeket mutat. A 2013. év első félévével összevetve idén eddig 18%-kal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban és 66, illetve 47%-kal több a kisebb városokban és a községekben. A fővárosban ugyanekkor 16%-kal nőtt az átadott lakások száma.

Az összes lakás több mint fele (1660) Közép-Magyarországon épült. Ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő építési tevékenység, itt meghaladta a 400-at a használatba vett lakások száma. Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön csökkent a lakásépítés (39, illetve 67%-ra).

 

Tovább


Győr és Pest a favorit

Az év első hat hónapjában kiadott új lakásépítési engedélyek száma 23%-kal meghaladja a használatba vett lakásokét. A 4009 kiadott építési engedély 18%-kal több, mint a megelőző év azonos időszakában, azonban a 2008. I. félévi mennyiséghez viszonyítva még mindig alacsony, annak egyötödét sem teszi ki. Győr-Moson-Sopron megyében 900-nál több lakás építését tervezik, az új engedélyek közel egynegyedét itt adták ki. A Közép-Magyarországon kiadott 1500 építési engedély 28%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

Kik építkeznek?

2014 első félévében az építtetői kör összetétele alig változott az egy évvel korábbihoz képest: a természetes személyek által épített lakások aránya 57, a vállalkozások által építetteké pedig 41%. Budapesten az összes lakás 72%-át építtették vállalkozók. A tárgyidőszakban mindössze 69 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Tudatosabbak lettünk vagy szegényebbek? - Kisebb lakásokat építünk

Az újonnan épült lakóépületek között az új családi házak aránya 54, a többszintes, többlakásos épületeké 42%. A lakóparki lakások aránya változatlanul 2%.

2014 első felében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 98 nm volt, ez 2 nm-rel kevesebb, mint korábban. A 100 nm-esnél nagyobb lakások aránya 39%-ot tesz ki, akárcsak az előző év azonos időszakában, míg a 60 nm alatti lakások aránya kissé emelkedett (30-ról 34%-ra). 

Tovább "száguld" itthon a lakásépítés!



Nyaralni volna jó!

A vizsgált időszakban 482 lakás szűnt meg. 90 üdülőépületben 127 üdülőegységet építettek és 144 üdülőépületben 197 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 23%-kal nőtt az előző év első feléhez képest, az engedélyezett üdülőegységeké több mint kétszeresére emelkedett. Az új üdülők átlagos alapterülete 89 nm, 3 nm-rel nagyobb ugyanezen időszakban.

De nem csak otthonok épülnek ám!

A kiadott új építési engedélyek alapján 2308 lakóépület és 2560 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 11, a nem lakóépületeknél 10%-os növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 21%-kal nőtt az ipari épületekre kiadott engedélyek száma, ugyanakkor a mezőgazdasági és a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyeké 24, illetve 4%-kal csökkent. 

További ingatlan cikkek >>>