Ingatlanos cikkek:

Nem gondoltad volna! - Mennyit ér egymillió forint?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-07-17

Nem gondoltad volna! - Mennyit ér egymillió forint?Egymillió forintból vehetünk akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy - az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve - egy fővárosi, II. kerületi újépítésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet. Milliós négyzetméter árak az egyik, míg egy millió forint körülii vételár, tízezer forintos négyzetméter ár a másik oldalon. Az Otthon Centrum szerint ez is jól illusztrálja a lakáspiacon található, akár kétszázszoros árkülönbségeket.

Az ingatlanok ára alapvetően azok jellemzőitől; többek között elhelyezkedésüktől, komfort fokozatuktól, állapotuktól, építésük évétől, belső beosztásuktól függ. "Az elsődleges érték-meghatározó tényező természetesen a lokáció, ami nem csak a földrajzi elhelyezkedést jelenti" - véli Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "Azonos címen, akár azonos társasházban lévő lakások ára között is jelentős különbség lehet attól függően, hogy például milyen kilátás nyílik a lakásból, milyen a benapozottság, van-e erkély, és még sorolhatnánk."

Egymilliós teljes ár és egymilliós négyzetméter árak az eladott ingatlanoknál

A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a négyzetméter árat tekintve a legolcsóbb és a legdrágább között 117-szeres volt a különbség. A legolcsóbb, kereken 10.000 Forintos négyzetméter árat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében. A ház a XIX. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. Ellenpárja egy újépítésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. A lakás négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter és egy 28 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez a 1,17 milliós négyzetméter árhoz nem találtunk hasonlót.

Ha vidéken keressük a legdrágább négyzetméter árat, akkor Siófokig kell utaznunk. Ott 2014 első félévben kelt el egy 76 négyzetméteres, 1 + 2 fél szobás lakás, 46 négyzetméteres terasszal közvetlenül a Balaton parton több mint fél millió forintos négyzetméterenkénti árért.

A fővárosban az első félévben a legolcsóbb négyzetméterárú ingatlan egy X. kerületi 54 négyzetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74.000 Ft-os áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás felújítandó, fűtését egy cserépkályha biztosítja. 
A teljes vételárat tekintve a legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már bemutatott zalai családi ház volt, a maga 1 milliós vételárával.

A legdrágább, az Otthon Centrumon keresztül eladott, ingatlan Budapesten cserélt gazdát, 170 millió forintért. A XII. kerületi családi ház 2000-ben épült, 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287.000 forintos négyzetméterára átlagosnak mondható. A fővároson kívül a legmagasabb áron egy szentendrei családi ház cserélt gazdát, a 200 négyzetméteres, 5 szobás ház 85 millió forintért kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát, a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

A kínálat még extrémebb

Az Otthon Centrum kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. A négyzetméter árát tekintve legalacsonyabb árú ingatlan egy tanya Ladánybenén. A 170 négyzetméteres ingatlant négyzetméter ára 9.400 Ft. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, saroklakás kínálati négyzetméter ára kicsivel 2 millió forint fölött van.

A vételárát tekintve legdrágább ingatlan az Otthon Centrumnál, a maga 1,4 milliárd forintos árával, a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5.000 négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja, azaz a legkevesebbért kínált ingatlan, a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó, vagy elbontandó.

Nem a méret számít! - a legkisebb és legnagyobb ingatlanok

Kalandozásunkat az ingatlanpiaci extrémitásokban nem fejezhetjük be anélkül, hogy az alapterületeket ne vizsgálnánk meg. A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is. A IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami esetében jelentős területnövekedéssel kecsegtet. A lakás négyzetméter ára kicsivel a budapesti átlag alatt van, 222.000 forint.

A vidéki mezőnyben a legkisebb eladott ingatlan Győrben található. Az egyszobás lakás 14 négyzetméteres, 2011-ben alakították ki, újszerű, teljes értékű fürdőszobával. 
A legnagyobb - 2014 első hat hónapjában gazdát cserélt - ingatlan alapterülete 620 négyzetméter. A főváros XIV. kerületében, 1910-ben épült és 2008-ban felújított villaépületben 14 szoba található, és tartozik hozzá egy 300 négyzetméteres kert is. A vidéki legnagyobb alapterületű ingatlan Siófok közelében található. A 650 négyzetméteres kúriához saját halastó és 5 hektáros birtok tartozik.

Nem csak a már eladott, hanem a kínálatban lévő ingatlanok között is találhatunk hasonló szélsőségeket az alapterületet tekintve. A legkisebb, jelenleg az Otthon Centrum által kínált, ingatlan a főváros VIII. kerületében egy 13 négyzetméteres egyszobás lakás. A legnagyobb pedig egy családi ház Budapesten, a III. kerületben a maga 1.740 négyzetméterével.

További ingatlan cikkek >>>