Ingatlanos cikkek:

Jönnek a lakáspiaci támogatások?

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-06-13

Jönnek a lakáspiaci támogatások? - Ha az államnak dolgozol, hamarabb"Várhatóan ősszel lesz olyan lakásépítési kezdeményezés, amelyről beszámolhatunk majd önöknek" - válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TLE kérdésére. Varga szavai igazi égi mannát jelentenek a hosszú évek óta mostohagyermekként kezelt lakáspolitikának és támogatási rendszernek. Ha valóban hihetünk a régi-új miniszter szavainak, akkor idén ősszel már nem csak a nemzetgazdasági problémát jelentő devizahiteles ügy lesz az egyetlen lakáspolitikai kérdés az államigazgatásban, hanem megvalósulhat egy új - jelenleg még kérdéses, hogy milyen - támogatási rendszer, ami minimális reménysugarat adhat fiatalok és családok százezreinek.

A Magyar Közlöny 2014/79. számában megjelent 152/214. számú, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet szerint "a nemzetgazdasági miniszter a kormány építésgazdaságért, valamint lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős tagja". Ennek értelmében az NGM hatásköre a lakásügyre, társasházakra, lakásszövetkezetekre, a lakásokra és az állami lakáscélú támogatásokra vonatkozó jogszabályok előkészítése.

Ugyancsak ez a tárca hajtja végre a "Kormány általános politikájában meghatározott lakáspolitikai feladatok megvalósításával kapcsolatos intézkedéseket, és ellátja az építőipar és az építőanyag-ipar irányításával kapcsolatos feladatokat". Erről szerett volna valamivel konkrétabb információkat megtudni a TLE (Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület).

Arra a kérdésükre, hogy számíthatunk-e olyan hosszú távú, átfogó programra, amelyből kiderül, milyen szándékai vannak a kormányzatnak a lakásfelújításokkal, lakásépítésekkel, bérlakásépítéssel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a terület továbbra is több minisztériumhoz tartozik, és egyelőre zajlanak a tárcaközi egyeztetések. Sajnos egyelőre az sem derült ki, hogy az NGM-en belül melyik államtitkárság foglalkozik majd a lakáspolitikával.

Egyik első lépésként emelte ki Varga Mihály annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a közszféra dolgozói könnyebben és egyszerűbben tudjanak lakáshoz jutni.

További ingatlan cikkek >>>