Ingatlanos cikkek:

20 milliós lakás 2 millióért: az EU kisegít

Szerző/Forrás: richpoi
Dátum: 2012-05-15

Egyre többen vásárolnak uniós pénzből lakást Magyarországon. Bár a programban elvileg csak cégek vehetnének rész, azonban úgy tűnik, hogy magánszemélyek is egyre inkább lecsapnak a lehetőségre. Pedig a feltételek teljesítését szigorúan ellenőrzik. Egy sikeres pályázatnak sokkal több kritériuma van, mint azt a legtöbben gondolnánk.

 

Az utóbbi időben alapjaiban változtatta meg a kombinált mikrohitel a baranyai ingatlanpiacot, felpörgetve az adásvételek számát - írja a bama.hu hírportál. Mint írják, ezzel a lehetőséggel úgy lehet megvásárolni egy 20 milliós ingatlant, hogy csupán 2 millió forint önrészre, illetve 9 millió forint kedvezményes kamatozású hitelre van szükség, a fennmaradó 9 millió forintot pedig az Unió finanszírozza, vissza nem térítendő támogatásként.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy csak vállalkozás kérheti a kombinált hitelt, s céges üzleti tervvel kell alátámasztani az igényt, aminek a betartását három esztendeig véletlenszerűen és igen szigorúan ellenőrzik. Mindazonáltal a hírportál írása szerint a program országszerte egyre népszerűbb, gombamód szaporodnak az efféle ingatlanügyletek.

Budapesten és környékén már elfogyott az ilyen célokra félretett pénz, az országban viszont 15 milliárd forintos uniós keretet nyitottak (ebből kb. 6,5 milliárd forintot osztottak ki valamivel több, mint egy esztendő alatt) és 20 milliárdos az ehhez kapcsolt mikrohitelcsomag. A nagyvárosi toplistán Pécs a dobogósok között található közel 120 elfogadott hitelkérelemmel.

Vegyél Te is lakást uniós pénzből

Magyarországon a nemzeti szinten elosztott "brüsszeli források" a fejlesztési operatív programokon keresztül gyűrűznek le a vállalkozásokhoz. Kezelésükkel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a megbízott. Hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz. Az NFÜ portáljáról áttekintő képet kaphatunk a Magyarországon működő vállalkozások számára kínált, államilag támogatott hitel- és tőkeprogramokról, pályázatokról és garanciaeszközökről.

Egy-egy pályázat elkészítésekor fontos az alapos, mindenre kiterjedő információszerzés, illetve ezen túlmenően a jogszabályok, eljárási előírások pontos ismerete, az esetleges változások nyomon követése, hiszen az mindezek be nem tartása mind-mind a pályázat elutasításához vezethetnek. Az NFÜ tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiba, hogy a pályázók a pályázati csomagnak nem a legfrissebb verzióját ismerik és használják. Gyakran fordulnak elő nyomtatási hibák is, melyek a kitöltő program nem megfelelő használatából, illetve hibás kitöltésből adódnak. Bár kétségkívül meglepő, de a nagy sietség közepette gyakori probléma az is, hogy a pályázók elfelejtik aláírni a beadott pályázatokat.

A pályázatokhoz projektektől függően további dokumentumokat is csatolni kell, melyekkel kapcsolatban a pályázati útmutató ad iránymutatásokat. A legtöbb kimaradó dokumentum természetesen hiánypótlás keretében pótlólag beadható, de javasolt minden rendelkezésre álló iratot, nyilatkozatot beküldeni a pályázattal, ezzel is gyorsítva az elbírálási folyamatot. A benyújtandó mellékleteknél mindig ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére. A beadási határidők, illetve a hiánypótlási időszak pontos betartásának hiánya is sok esetben okozhatja egy jó projekt támogatásának elmaradását.

Nincs könnyű dolga tehát a résztvevőknek. A pályázati előírások helytelen és/vagy félreértelmezéséből, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából, a jogszabályok hiányos ismeretéből adódóan előfordulhat, hogy a pályázók az adatlapot nem megfelelően töltötték ki, vagy egyes esetekben még a pályázat beadására sem jogosult a pályázó. Éppen ezért javasolt szakértő segítségét kérni, mielőtt a pályázat elkészítését megkezdjük, megkímélve magunkat a felesleges anyagi terhektől is.

 

Pályázati felhívás letölthető itt!

  • Benyújtható: 2012.december 31-ig (de gyorsan fogy a pénz, így érdemes minél előbb)
  • Támogatás mértéke: 10% önerő, max. 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, max. 20 millió Ft hitel

Pályázaton az általunk épített új lakások is megvásárolhatók!

További ingatlan cikkek >>>