Ingatlanos cikkek:

A válság óta nem volt ilyen! - Szépen muzsikál a hazai lakáspiac

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2014-03-11

A válság óta nem volt ilyen! -  Szépen muzsikál a hazai lakáspiacMeglepően magas a Duna House által becsült idei februári lakáspiaci forgalmi adat, amely az jelzi, hogy valószínűleg a válság utáni egyik legerősebb időszakon vagyunk túl. A múlt hónapban tavaly februárhoz képest 12%-kal több adás-vétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5%-os az erősödés a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő időszak legerősebb forgalmát produkálhatja a piac.

Ezzel párhuzamosan az egyébként is kiugrónak számító januári keresleti adat is tovább nőtt. A 87 százalékpontos Kereslet Index az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbb keresletét mutatja, ami előrevetíthet egy valós forgalomnövekedést a következő hónapokra. 

A válság óta nem volt ilyen! -  Szépen muzsikál a hazai lakáspiac


Februárban Kelet-Magyarországon keltek el a legalacsonyabb áron a panelek 118 e Ft/m2 átlaggal, ennél drágábban, 124 e Ft/m2 áron az ország másik felén. Pesten ez az átlag 170-, Budán pedig 193 ezer Forint volt. A tégla lakásoknál ugyanez a sorrend, keleten 155-, nyugaton 170 ezer Forintot fizettek négyzetméterenként, Pesten 237-, a belvárosban 286-, Budán pedig 322 ezer Ft-ot fizettek átlagban. Az átlag vásárlási ár ebben a kategóriában Budán 20 millió felett volt, Kelet-Magyarországon pedig 8,7 millió alatt.

Feltehetően a fokozott keresletnek köszönhetően februárban egyetlen fővárosi kerület sem volt, amelyik az előző hónaphoz viszonyítva veszített volna a népszerűségéből. Ellenkezőleg, vagy hasonló érték, vagy további növekedés volt megfigyelhető a Duna House irodáiban regisztrált érdeklődésben. Listavezető továbbra is a XIII. kerület, amelyet a potenciális érdeklődők 19%-a megjelölt, mint lehetséges lokációt. Népszerű még a XI. és XIV, illetve a belvárosi kerületek.

Közép-Magyarországon a házak eladói most kevésbé voltak alku készek, mint néhány korábbi hónapban. A 6%-os ármérséklést követően a vevők most átlag 8%-ot tudtak alkudni ebben a régióban. Vidéken ennél magasabb adatokról beszélhetünk, itt 7% árcsökkentést követően 11%-os átlagos alku volt jellemző a családi házak esetében. Paneleknél és tégla lakásoknál egyaránt elegendő volt 4% körül engedni az árból, és a vevők is "csupán" 5-6%-ot tudtak alkudni. 

A válság óta nem volt ilyen! -  Szépen muzsikál a hazai lakáspiac


Februárban a legnagyobb vevői csoport Budapesten ismét az első lakásukat vásárlóké volt, de a korábbiaknál magasabb átlagár volt mérhető. Minden negyedik fővárosi vevő befektető volt, ők 18 milliós átlagon költöttek lakásonként. Vidéken csak a harmadik legerősebb csoport a befektetőké, ők az összes vevő 17%-át tették ki. Náluk erősebb a nagyobba költözők aránya 23%-kal, akik átlag 110 m2-es ingatlant vettek 16,7 milliós átlagon.

A budapesti eladók között 46%-os arányt értek el a nagyobba költözők. Az eladók státuszában érdekesség, hogy a magukat vállalkozóknak vallók végeztek 30%-kal az élen. Itt a beosztottak szoktak a legtöbben lenni, de februárban 28%-kal a második csoport lettek. Vidéken a megszokott sorrendet látni, vagyis elöl a beosztottak, akik minden második eladásban jelen voltak, majd a nyugdíjas eladók és csak a harmadik helyen, 16%-kal jönnek a vállalkozók.

Vidéken a tavaly februári adatokhoz képest nincs jelentős eltérés a Duna House hálózatán keresztül megvásárolt ingatlanok paramétereiben. A 40-60 négyzetméter közöttieket vásárolták idén is a legtöbben, a tranzakciók közel fele ebben a méretkategóriában zajlott. Az átlagáraknak megfelelően ebből következően szintén 50%-ot tett ki az 5-10 millió Ft közötti ingatlanok forgalma. Pest Megyében minden negyedik megvásárolt ingatlan 60-80 m2 közötti volt, a második legnagyobb méretkategória 22%-kal a 40-60 közöttieké. 160 m2 fölött a tranzakciók 12%-a zajlott. Budapesten is a 40-60 négyzetméteres méretkategória a legnépesebb, Budán az eladott ingatlanok 38%-a, Pesten 40%-a történt ebben a sávban. Látványosabb eltérés mutatkozik a négyzetméterár sávokban a budai oldalon. Itt 2013. februárban a 100-150 ezer Ft/m3 sávban még a tranzakciók 17%-a zajlott, idén csupán 2%. Ezzel szemben egy éve a 200-250 közöttiek 10%-ot tettek ki, most pedig 24-et, amivel a legnagyobb csoport lett. Pesten szintén nőtt ennek a sávnak az aránya, 14-ről 22%-ra.

További ingatlan cikkek >>>