Ingatlanos cikkek:

Itt vannak az olcsóbb lakáshitelek

Szerző/Forrás: richpoi
Dátum: 2013-01-09

Felturbózták a kamattámogatott hiteleket. Az 5 évig járó támogatás nem csökken évről évre, így csak a 6 évben kell számítania az adósoknak a törlesztőrészletek megemelkedésére. De erre is van megoldás, hiszen még mindig megéri kiváltani a drága piaci hiteleket a lakástakarékok által kínált 5-6 százalékos kölcsönökkel.

A legtöbb kamattámogatott hitelt nyújtó bank az év elejével már az új feltételekkel kínálja termékeit. A kamattámogatás mértéke nem csökken az évekkel, így az adósok 5 évig kaphatják meg a teljes támogatást. Ez további száz ezer forintokat jelenthet azoknak, akik most döntenek a lakásvásárlás mellett.

Ugyancsak fontos változás, hogy nagyobb értékű ingatlanok esetén is lehetőség nyílik az állami támogatás igénybevételére. Használt lakás vásárlása esten a felső korlát 15-ről 20 millió forintra módosul az igényelhető hitelösszeg is 10 millió forintra módosult.

5 év alatt sokat csökkenthetnek a kamatok

A legutóbbi piaci konszenzus szerint 2013 végére 5%-ra csökkenhet a jegybanki alapkamat. A kamatkilátások kapcsán érdemes továbbá kiemelni, hogy márciusban lejár a jelenlegi MNB-elnök, Simor András mandátuma, és az új jegybankelnök személye (valamint a nyáron kinevezendő két új alelnök) és a személyükkel együtt járó esetleges monetáris politikai irányváltás lényeges változásokat hozhat a jegybankban. Az elmúlt hetekben tett kormányzati nyilatkozatok alapján egyre valószínűbbnek tűnik a piaci elemzők számára, hogy lazulhat a hazai monetáris politika. Vagyis forintalapú hitelek esetében várható kamatcsökkenés, kiegészülve egy esetleges állami támogatással, a jelenlegi állapothoz viszonyítva, egyre vonzóbb opciót jelenthet lakásvásárláshoz szükséges hitelfelvételhez.

A kamattámogatott hitelek esetén ez a kamatcsökkentés kevésbé éreztetheti hatását, hiszen a hozamok esésével a támogatás mértéke csökken. De 5 év múlva a jelenlegi várakozásokhoz képest alacsonyabb törlesztőrészletek lehetnek meghatározóak.

A bankok emellett több akciót is indítottak a kamattámogatott hitelek mellé. Több banknál is visszaadják a kezdeti költségek egy részét. Az UniCredit banknál továbbá választhatunk 1 és 5 éves kamatperiódusú hitelek között, természetesen az utóbbi picit drágább. A banknál még 0,5 százalékpontos kamatkedvezmény jár azoknak, akik oda utalják a jövedelmük (legalább 150 ezer Ft) és kártyával is vásárolnak 15 ezer forint értékben havonta. Az FHB banknál elérhető konstrukció is tartalmaz kedvezményt, a futamidő végéig kamatkedvezményt tartalmaz, melynek feltétele, hogy a mindenkori törlesztőrészlet legalább kétszerese, de minimum havi 120 000 Ft. A Budapest Banknál egyenlítő hitellel is van lehetőség kombinálni a kamattámogatott hiteleket, melynek lényege, hogy a folyószámlán tartott pénzünk csökkenti a tartozásunk mértékét, így ennyivel kisebb összeg után kell kamatot fizetnie az ügyfeleknek. Így megtakarításaink vagy akár az el nem költött fizetésünkkel is csökkenthetjük a tartozásunkat.

A ötödik év leteltével, amikor már az állam nem vállalja át az a kamatfizetés egy részét érdemes lehet lakástakarékos kölcsönre váltani a tartozásunk. Főleg azok gondolkozhatnak el ezen a megoldáson, akik a törlesztőrészletek mellett még tudnak félretenni és nem bíznak a nagymértékű kamatcsökkentésben. A lakáskaszák, lakástakarék-pénztáraknál vezettet megtakarítási számlán felhalmozott összegét az aktuális befizetés maximum 30 százalékával az állam is kiegészíti, így évi 72 ezer forintos állami támogatáshoz lehet jutni és egy piacinál kedvezőbb hitelhez. Erről bővebben itt olvashatsz.

További ingatlan cikkek >>>