Ingatlanos cikkek:

Meglepő: Sokkal energiatakarékosabbak a panellakások

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2012-09-28

Meglepő: Sokkal energiatakarékosabbak a panellakásokBár az év elejétől kötelező az ingatlan adásvételekhez csatolni az energetikai tanúsítványt, a vevőknél ez a szempont egyelőre csak a sokadik helyen szerepel. Az esetek döntő többségében a szerződés megírásakor kerül csak sor az eljárásra. A Duna House országos tanúsító hálózatának idei adataiból kiderül az is, hogy Budapesten arányaiban sokkal több az alacsonyabb energiaosztályba tartozó lakás, mint vidéken, és az is, hogy általában véve a panellakásoknak magasabb a besorolása, mint a téglalakásoknak vagy házaknak. 

Az ingatlanközvetítő beszámolója szerint a tanúsítási eljárás kérdése a legtöbb esetben már csak a szerződés pillanatában kerül terítékre, a vásárlási szempontok közé annak ellenére még nem épült be igazán, hogy az év eleje óta kötelező a megléte. Természetesen ez alól kivételt képeznek a legjobb "A és A+" besorolású ingatlanok, amelyeknél már a hirdetésekben is külön kiemelik ezt a tulajdonságot és ezzel megcélozzák a kisszámú, kifejezetten erre érzékeny vevői kört. 

Meglepő: Sokkal energiatakarékosabbak a panellakások


A panelek esetében a D,E,F besorolás képezi az állomány háromnegyedét, ezen belül is a D kategória a legjelentősebb, önmagában is 40%-a az összes között. Az ennél jobbak a panelprogram keretein belül külső szigeteléssel felújított lakások, amelyek minimális esetben érik el az A-kategóriát, de a még kiváló B besorolás 11% és a szintén kitűnő C 7%-ot tesz ki. A családi házak esetében az F (31%), a téglalakásoknál pedig a G (25%) a leggyakoribb besorolás, és mindkettőnél látszik az egyenletes darabszám csökkenés ahogy haladunk a magasabb kategóriák felé. 


Meglepő: Sokkal energiatakarékosabbak a panellakások


A 2000 után épült lakások 80%-a A,B vagy C besorolású, tehát mindenképp energiatakarékos ingatlantípus. A házak közül már csak 7% tartozik a legjobb A vagy A+ kategóriába, ami arányaiban harmada a lakásokénak, de B és C kategória teszi ki az eladott családi házak kb. 60%-át, ami szintén jó arány. 

Meglepő: Sokkal energiatakarékosabbak a panellakások


Míg a vidéki ingatlanállományból a legnagyobb arányú kategóriát az F teszi ki 22%-kal, addig Budapesten az összállományból a G besorolás csúcsosodik ki 28%-kal. Ez utóbbi adat elsősorban a közepes állapotú, főleg belvárosi, 45 nm körüli bérházi lakások miatt alakult így, amely nagy forgalmat bonyolít az ingatlanpiacon. 

Idén tehát ezek az adatok jellemezték eddig a piac forgalmát. Amennyiben jövőre kötelező lesz az ingatlanhirdetések mellett feltűntetni a kínált lakás energetikai besorolását, vagyis jobban a vevők szeme előtt lesz ez a szempont is, úgy feltehetően átrendeződik majd a fenti kép is. Ez a változtatás elvileg január 9-től lépne életbe, de egyelőre nem tiszta a tervezet szövegezése, miszerint csak akkor kellene kötelezően feltűntetni a besorolást, ha már rendelkezésre áll a tanúsítvány. - mondta Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. 

További ingatlan cikkek >>>