Ingatlanos cikkek:

Olcsó a támogatott hitel

Szerző/Forrás: www.vg
Dátum: 2012-09-26

Mindenhol 12 százalék alatti a THM az új típusú támogatott lakáshiteleknél, ám most az OTP Bank és az FHB ügyfelei is vághatnak a kezdeti költségeken. A legjobban azok járnak, akik igénybe tudják venni a szocpolt is.

Vállalható áron kezdték árulni az új típusú támogatott lakáshiteleket a konstrukciót a kínalatukba már felvett bankok. A teljes hiteldíjmutató (THM) mértéke a drágább, használt lakás vásárlására fordítható kölcsönnél sem haladja meg a 12 százalékot ötmillió forintos kölcsönösszeg és 20 éves futamidő mellett, az új lakás vásárlására felhasználható hitelekből pedig létezik egy számjegyű THM mellett kínált változat is.

Ezek az árak érezhetően kedvezőbbek a piaci alapú konstrukciókénál, igaz, a támogatás mértéke – az ötéves támogatott időszak miatt – igen korlátozott, ráadásul a használt lakásoknál 6, az újaknál pedig 10 millió forintos hitelösszegplafon komoly visszatartó erőt jelenthet. Az ügyfelek ugyanakkor bízhatnak abban, hogy az ötéves időszak elég lesz a kamatkörnyezet kedvező irányú változásához, és a jövedelmi viszonyaik javulásához.  Ezzel együtt azok az igénylők járnak a legjobban, akik jogosultak a piacra ismét visszatért lakásépítési támogatás (szocpol) igénylésére is, amelynek mértéke akár a 3,2 millió forintot is elérheti. Emellett a lakás-takarékpénztári megtakarítást beépítve a konstrukcióba – vagy külön igényelve azt – további megtakarítás érhető el az ügyfél szempontjából, ami még vállalhatóbbá teszi a kölcsön árát.

A támogatott hitelek elindítását követően ugyanakkor a közelmúltban akciókat is elindítottak az érintett bankok. Az FHB Banknál 50 ezer forint értékű kupont válthatnak be azok az ügyfelek, akik áprilistól visszavonásig, de legkésőbb 2012. november 30-ig tartó időtartam alatt lakossági ingatlancélú, hitelkiváltási vagy szabad felhasználású jelzálogkölcsönt igényelnek, és a kölcsönkérelmet az FHB ezen időszakon belül befogadja. A kedvezményre az ügyfél viszont csak akkor lesz jogosult, ha a kölcsön legalább első részletét már folyósították. Egy kölcsönszerződéshez természetesen csak egy kupon használható fel, emellett az igényelt kölcsön célja nem lehet fizetéskönnyítés, gyűjtőszámlahitel-igénylés, illetve a kupon meglévő kölcsönszerződés módosításakor esetén nem használható fel. A kuponakció mellett most egy, fedezetként bevont ingatlan értékbecslési díját is elengedi az FHB.

 

Az OTP csoportnál a jelzáloghitelekhez, illetve lakáslízinghez kapcsolódó díjak egy részét engedik el az október végéig tartó időszakban, ha az ügyfél teljesíti a vonatkozó feltételeket. Így a bank elengedi a hitelbiztosítéki érték megállapításának díját, a közjegyzői díj teljes összegét, és a a hitelkeret-beállítási jutalékot (ez utóbbi  lakáslízingnél a szerződéskötési díjnak fele meg). Ez – áll a bank honlapján szereplő tájékoztatóban – egy átlagos, 5 millió forint összegű lakáskölcsönnél összesen hozzávetőlegesen 145 ezer forint kedvezményt jelent.

Mindenestre az érintett piaci szereplők mindegyike bízik abban, hogy a támogatott hitelek visszahozzák az ügyfeleket a piacra. Bár robbanásszerű változást senki nem vár a piacon, a jelenlegi, havi 10-12 milliárd forintnyi új lakáshitel-kihelyezés biztosan nőhet már a közeljövőben.

További ingatlan cikkek >>>