Ingatlanos cikkek:

Régi lakásaink rabjai vagyunk - Nehéz a menekülés, de van megoldás

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2012-09-22

Az új lakás vásárlás iránt érdeklődő ügyfelek harmadánál jelenthet potenciális akadályt az, hogy a teljes vételár előteremtéséhez értékesíteniük kellene a meglévő ingatlanjukat - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci helyzetértékeléséből. A jelenleg alacsony szinten lévő keresletet az állami támogatások, illetve a beruházók által alkalmazott újszerű értékesítési technikák és akciók pörgethetik fel, vélik az OTP-nél.

Az új lakásokból jellemzően a 45-50 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlanokat keresik a vásárlók, a garzonok iránti kereslet jelentősen visszaesett. Kedveltek a funkcionális, jó elrendezésű 3 hálószobás lakások és változatlanul van igény az egyedi, csúcskategóriás ingatlanokra, miközben a vevők döntési szempontjai között még inkább előtérbe került az ingatlanfejlesztők megbízhatósága - derül ki az OTP Ingatlanpont frissen ismertetett újlakás-piaci helyzetképéből. 

Régi lakásaink rabjai vagyunk - Nehéz a menekülés, de van megoldás


"Árérzékeny a piac, továbbra is a készpénzes vevők vannak túlsúlyban, és jellemző, hogy 20-30 százaléknál nagyobb arányú hitelt alig vesz fel valaki új ingatlan vásárlásához. Emiatt viszont azt tapasztaljuk, hogy az újlakás-vétel iránt érdeklődő vásárlók körülbelül 30 százaléka van olyan helyzetben, hogy bár költözni szeretne, ám a vételár előteremtéséhez el kellene adnia régi lakását, vagy egyéb ingatlanját" - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Kosztolánczy szerint ez egyre többeknek jelent problémát, hiszen az éledezés első jeleit mutató ingatlanpiacon sok esetben csak hosszadalmasan, illetve viszonylag alacsony árszinten képesek értékesíteni használt ingatlanjukat az eladók. 

A létező jelenségre megoldásként egyes fejlesztők olyan értékesítési konstrukciót dolgoztak ki, amely lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy a vételár bizonyos százalékának kifizetése után havi használati díjért cserébe egyből beköltözhessen a lakásba, a teljes vételárat elég néhány éven belül kifizetniük. "A havonta kifizetett díjak beszámítanak a vételárba, így tulajdonképpen a vásárlók azokkal a vételár egy részét fizetik meg. Ezzel párhuzamosan marad idejük arra is, hogy meglévő ingatlanjukat az elérhető lehető legjobb áron értékesítsék, és nem kerülnek olyan helyzetbe sem, hogy a régi lakásból való kiköltözés és az új lakásba való beköltözés közötti hónapok idejére kényelmetlen és körülményes albérleti megoldásokon, vagy a rokonok, illetve barátok befogadó képességén és hajlandóságán törjék a fejüket" - mondja Ádány Tamás, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. 

Régi lakásaink rabjai vagyunk - Nehéz a menekülés, de van megoldás


Az új termék is mutatja, hogy az ingatlanfejlesztők mostanában előszeretettel nyúlnak innovatív értékesítési technikákhoz, illetve különféle akciókhoz az ügyfelek megfogása érdekében. "Komolyabb árengedményt elsősorban azoknál a kedvezőtlenebb adottságú lakásoknál érhetnek el az ügyfelek, amelyek megmaradtak egy épület átadása után, s amelyektől szabadulnának a beruházók. Bevett szokás viszont, hogy a lakás mellé ajándékként, vagy az eredeti ár töredékéért kínálnak a beruházók tárolót, garázst a vásárlók számára" - véli Tettamanti Iván, az OTP Ingatlanpont újépítés értékesítési vezetője. "Az is gyakorlattá vált a piacon bizonyos szegmensekben, hogy az egyébként átadott épületben az eladatlan lakások egy részét csak akkor fejezik be kulcsrakésszé a fejlesztők, ha megvan rá a vevőjük" - teszi hozzá Ádány Tamás.

További ingatlan cikkek >>>