Ingatlanos cikkek:

Beindul a lakásbiznisz? - Az új hitel segíthet

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2012-09-05

A kedvezményes hitelkonstrukció pozitív piaci hatása várhatóan már szeptemberben megjelenhet az eladási mutatókban - véli előrejelzésében az OTP Ingatlanpont. A cég úgy véli, a kamattámogatás visszahozhatja az ingatlanpiacra a hiteles vásárlókat, akik a válság berobbanásával gyakorlatilag eltűntek az elmúlt években. A vásárlók tényleg eltűntek, a kamattámogatás konkrét hatásai azonban még kérdésesek.

Már szeptembertől havi ezer körüli többlet adásvételt eredményezhet az ingatlanpiacon az állami kamattámogatású lakáshitel, amely augusztus közepén jelent meg a bankok kínálatában - derül ki az OTP Ingatlanpont piaci előrejelzéséből. "Érezhetően felpörgetheti az év utolsó négy hónapjában az ingatlanpiacot a kamattámogatott lakáshitel, s mivel a január is kimondottan erős volt a végtörlesztési hajrá következtében, így 2012-ben az ingatlanpiaci adásvételek száma összességében elérheti a 90-100 ezret is, a tavalyi 85-90 ezer tranzakció után" - véli Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A várt forgalombővülést elsősorban az eredményezheti, hogy a támogatás által biztosított kedvező kamatszintek hatására visszatérhetnek a finanszírozást hitellel kiegészítő vásárlók az ingatlanpiacra, akik a válság berobbanását követően gyakorlatilag eltűntek. 

"A válság előtti években az ingatlan-adásvételek nagyságrendileg 65-70 százaléka volt részben hitelből finanszírozott, a maradék pedig készpénzes. Ez az arány 2009-re pont a fordítottjára változott, tavaly pedig már alig 15 százalék volt a pénzintézeti finanszírozást is igénylő vevők aránya. A támogatott lakáshiteltől most azt várjuk, hogy ismét visszatérnek a hitelből vásárlók az ingatlanpiacra, az arányuk 30 százalék körülire nőhet jövőre, már csak azért is, mert bővült a támogatásra jogosultak köre - 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhetővé vált-, és használt lakóingatlan vásárlására is igénybe vehető az új konstrukció" - magyarázza Kosztolánczy. 

Beindul a lakásbiznisz? - Az új hitel segíthet


2012.08.30 05:27 Megindult a kamatverseny: 7%-os hitelek a bankokban 

Az állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakóingatlan vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken, különböző módozatai pedig széles választási lehetőséget hagynak azoknak, akik a segítségével vásárolnának ingatlant. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és feltétel, hogy az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül ne haladja meg a 30 millió forintot. "Vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet ebbe a keretbe, de Budapesten is elegendő lehet ez az összeg egy 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra pl. a IX., XI., VIII. kerületekben" - véli Kosztolánczy. Várakozásai szerint azonban az emberek nagy része ennél olcsóbb ingatlant kereshet majd, hogy a teljes vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya az önerőhöz képest. 

Beindul a lakásbiznisz? - Az új hitel segíthet


A használt lakóingatlan vásárlás esetén a maximált ingatlanár 15 millió, amelyhez 6 millió forint kamattámogatásos hitel igényelhető, így ezen konstrukciónál magasabb az elérhető hitel aránya a teljes vételárhoz képest, mint az új építésű lakások esetén. "Emiatt vonzóbb lehet ez a konstrukció az igénylők számára, viszont az árlimit itt valamivel jobban behatárolhatja azt - főként Budapesten -, hogy milyen ingatlant lehet találni az összegplafon alatt. Vidéken akár még családi házat is lehet ennyiért kapni, a fővárosban azonban - kerülettől függően - 40-75 négyzetméteres lakás jöhet ki 15 millió forintból" - teszi hozzá Kosztolánczy György. 

Beindul a lakásbiznisz? - Az új hitel segíthet

További ingatlan cikkek >>>