Ingatlanos cikkek:

Többszobás lakásokra vadásztak az egyetemisták - Csökkentek az árak is

Szerző/Forrás: www.portfolio
Dátum: 2012-08-30

A finisébe érkezett a felsőoktatásba jelentkezők albérletrohama augusztusban. A Duna House adataiból az derül ki, hogy inkább a nagyobb méretű, többszobás lakások kerültek fókuszba, amelyeket többen összeállva vettek ki a leendő hallgatók. 

A Duna House összehasonlította a 2012 első féléves albérleti piac adatait az augusztusi értékekkel, amely így megmutatja, hogy a szokásos bérlakás forgalomhoz képest milyen eltéréseket hozott a felsőoktatásban szeptemberben kezdők rohama. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a diákok egy része a kis garzonlakásokat kereste, mások többen összeállva igyekeztek nagyobb, többszobás lakást kivenni, amely így egy személyre bontva gazdaságosabb variáció. 

Többszobás lakásokra vadásztak az egyetemisták - Csökkentek az árak is


Az elemzés meglepő eredménnyel szolgált a közvetítő cég véleménye szerint, ugyanis idén feltűnően többen választották a közös albérleti megoldást, amely a 70 nm-nél nagyobb, többszobás lakást kínáló tulajdonosoknak kedvezett. Amíg az év első felében a 70 nm-nél nagyobb lakások forgalma a teljes piac 43%-át tette ki, addig augusztusban ez az érték 53%-ra ugrott fel, ami a kategória 23%-os emelkedését jelenti. 

A 70-110 nm közötti (augusztusban látványosan keresettebb) méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt. Ez a szokásos piaci átlagnál, amely 2,1, nagyjából egy szobával mutat többet. Mindez nem volt hatással az épület típusának preferenciájára, ugyanis az év első felében éppúgy 22% volt a panelek forgalma a téglalakások mellett, mint augusztusban. 

Az intenzív forgalom azonban nem volt hatással az árakra. Budapesten például a Duna House hálózata augusztusban a szokásos havi mennyiség dupláját közvetítette, amelyen belül a 70-110 nm közötti bérlakások ára nemhogy nőtt volna, hanem kicsit még csökkent is. Az érintett mérettartomány átlagos havi bérleti díja az első félévben a fővárosban 117 ezer forint volt, míg augusztusban ugyanez az átlag 108 ezerre csökkent.

További ingatlan cikkek >>>